IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спокойно започна изборният ден в страната

По данни на МВР преди началото на изборния ден не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред

09:10 | 27.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В 07:00 часа днес започват изборите за общински съветници и кметове. Според утвърдените от ЦИК избирателни списъци правото си на глас следва да упражнят общо 6 227 901 гласоподаватели.

По данни на МВР преди началото на изборния ден не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, съобщава БТА.

На местните избори тази неделя гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство. В големите областни градове, където има районно деление, като София, Пловдив, Варна, ще се гласува с до четири броя бюлетини. Причината е, че там освен с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, гласуваме и с бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини - с бюлетина за кмет на кметство.

Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие в местните избори.

Общият брой на кандидатите в местните избори е 36 251 души. От тях за общински съветници - 29 493, за кметове на общини - 1254, за кметове на кметства - 5041, за райони - 463 и за кметства само с един кандидат - 392-ма. Общини, за които има само един кмет за община - петима.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София - 20 кандидати, следвана от Пловдив - 14, Шумен - 13.

Кандидат за кмет е избран на първи тур, ако за него са гласували повече от 50 на сто от подалите своя вот. Ако никой от участниците не е събрал такава подкрепа, в населеното място се провежда втори тур между двамата кандидати, събрали най-много гласове. Балотажът е на 3 ноември, в неделя, седмица след първия тур.

На тези избори не е задължително да се гласува с всички бюлетини. Може да се гласува за избор на кмет, но не и за общински съветници, например, или обратно.

Листите за общински съветници са с номера до 100, а преференциите започват от 101. Имената на кандидатите за общински съветници не са записани в бюлетината. При желание да се даде преференция техният номер може да се провери в списък пред изборните секции.

При местните избори няма секции извън страната. На тези избори няма да има и машинно гласуване в нито една от секциите.

Социологическите агенции, които ще извършват проучвания на изхода, т. нар. екзитпол, на местните избори са общо 8 - Сова 5, Галъп, Алфа рисърч, Афис, Трент, Екзакта рисърч, Стратегически анализи и маркетинг и Маркетлинкс. От ЦИК припомниха, че абсолютно се забранява под каквато и да е форма и начин обявяването на резултати от допитване до общественото мнение за изборите 24 часа преди приключването на изборния ден, т. е. от 00.00 часа на 26 октомври. Такива резултати може да се оповестяват едва след 20.00 часа на 27 октомври, когато приключва изборния ден.

Българските неправителствени организации, регистрирани да наблюдават изборите на 27 октомври, са 13 с общо 2137 наблюдатели.

На предходните местни избори през 2015 година избирателната активност е била 40,83 процента като в София е била едва 17,89 на сто.

Във връзка с провеждането на вота на 27 октомври ще има промени в организацията на движение, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От 18.00 часа до приключване на транспортирането и предаването на изборните материали са забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства по бул."Асен Йорданов", между Площада на авиацията и бул."Шипченски проход".

От 20.00 часа до приключване на транспортирането и предаването на изборните материали ще се ограничи движението по бул."Асен Йорданов" между Площад на авиацията и бул. "Шипченски проход".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още