IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва една трета от българите биха дали съгласие за донорство, отчита проучване

Изследването показва слаба информираност и желание да се говори по въпросите за донорство в семейството

16:59 | 05.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Три четвърти от българите биха потърсили трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи. Това показва проучване, извършено в края на септември чрез 800 интервюта, по поръчка на Министерството на здравеопазването. Допитването е извършено от социологическа агенция "Алфа рисърч". 

Поводът е стартът на кампанията "Да! За живот", който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев.

Според 57% от участниците сред гражданите липсва съгласие за донорство, тъй като се страхуват, че при евентуален инцидент медицинският екип не би положил достатъчно грижи за спасяването на съответния човек. Над 40 на сто от анкетираните мислят, че донорство липсва заради страховете на хората "да не предизвикват съдбата", а 34 на сто мислят, че хората "не искат да мислят за фатални неща". Близо всеки пети от допитаните смята, че даряването се отказва заради морално-религиозни причини. Колкото по-ниско е образованието и социалният статус на хората, толкова по-високи са суеверията.

Към момента 35.2 на сто от хората декларират съгласие да станат донори при евентуален инцидент. Над 50 на сто смятат, че хората сами трябва да декларират желанието си за донорство.

Колкото повече се говори по темата в семейството, токова повече нараства делът на хората, склонни да дадат съгласие за даряване на орган след смъртта си или след смъртта на близък. Със семейството си и с близки са разговаряли за донорството едва 12 на сто, а в държавите от ЕС този дял е 40 на сто. Близо 60 на сто от пълнолетните българи посочват, че никога не са се срещали с информация за донорство на органи. 

За настъпила мозъчна смърт се произнася комисия от различни лекари специалисти, като нито един от тях не е ангажиран с донорската ситуация и това е една от сериозните гаранции, че не би могло да има злоупотреба, каза Росен Иванов, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Всички действия в една донорска ситуация са предмет на строго описване и събиране на доказателствен материал, подчерта Иванов.

Министър Ананиев каза още, че в програмата за донорство и трансплантации се предвиждат средства за съответното възнаграждение за координатори по донорство, предвиждат се обучения на екипите и др. По думите му са осигурени и средства и апаратура за предтрансплантационен и следтрансплантационен период на пациентите.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!" пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта". Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията www.zajivot.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още