fallback

Архитекти предлагат да се работи по нов проект на детска болница

Върховният административен съд трябва да обяви решението си за обществената поръчка, срещу която са Камарата на архитектите в България, на 14 ноември

21:46 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако се възобнови проектът за национална детска болница, ще са нужни от три до пет години за реализирането му, заедно с оборудването на лечебното заведение. Това коментира архитект Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ), цитирана от БТА.

Тя присъства на делото по жалба на КАБ, внесена във Върховния административен съд, с която се обжалва обществената поръчка за болницата.

Бакалова отново изрази доводите на Камарата против укрепването на сегашната конструкция, която се намира в двора на Александровска болница. Нормите за земетръс позволяват до осеметажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план болницата не може да е по-висока от 20 метра.

Investor.bg припомня, че в становище архитектурната колегия възрази остро срещу обществената поръчка за довършването на 12-етажния груб строеж, изоставен преди 40 години. От КАБ са категорични, че сградата е незаконна, което прави и обществената поръчка незаконна. Тя не отговаря на съвременните изисквания и, още по-лошо, ще бъде опасна за децата и лекарите, предупредиха архитектите и КАБ обжалва обществената поръчка пред ВАС.

“През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на пет етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, незаконни, подчерта Бакалова. – Непонятно е кой и защо иска да вкара най-важният обект в държавата в тази бетонна кутия.”

Заместник-председателят на Камарата на архитектите в България обяви, че ако съдът уважи жалбата им, отново ще поканят Министерството на здравеопазването да работят заедно, за да направят най-доброто задание.

“Но ако не я уважи, ще сезираме всички национални и европейски институции, които имат отговорност за европейските средства, защото проектирането е с евросредства”, напомни Петкана Бакалова.

Очаква се съдът да обяви решението си на 14 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
fallback