fallback

Д-р Мирослав Ненков: Много хора са яхнали здравната система

Всички хора с ТЕЛК решения трябва да се водят на отчет, категоричен е бившият здравен министър

11:07 | 12.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ТЕЛК системата е така изградена, че бидейки много "социална", позволява на хора със заболявания, които не ограничават физическия или интелектуалния им капацитет, да ползват непълна трудоспособност. Опитът да се извадят напред болести и страдания е наша национална черта. Това заяви пред БНТ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод случая с директора на болницата в Пазарджик.

Запитан дали експертните решения са се превърнали в бизнес, той посочи, че годишният разход на държавата за хората с увреждания по решение на ТЕЛК е над 1 млрд. лв.

“Това е достатъчно основания за недобросъвестните да се впият в този сектор на здравеопазването”, смята д-р Ненков. По думите му решението на този проблем е "огън и меч" и даде пример с Гърция, където всички хора с ТЕЛК се водят на отчет. Според него това е приложимо и в България.

Д-р Ненков заяви, че по този начин за определен период здравната система ще се натовари, но след това ще може да си върне парите.

“Здравната ни система има ресурс и може да го направи, Гърция не е толкова по-голяма работа от нас”, даде пример той.

Лекарят е на мнение, че вината не е единствено в ТЕЛК, защото не е добре структуриран самият начин за диагностициране на един тежко болен пациент, който би трябвало да получи социална подкрепа.

Що се отнася до бюджета на НЗОК д-р Ненков посочи, че парите, които влизат в здравната система, се увеличават, като тази година има заявка, че част от сумата ще отиде за подобряване на заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Системата е доста разпробита – всякакви хора са я яхнали и са намерили начин да изкарат по някой лев от нея. Във всяка точка има течове – където има обществени пари, има и някой с остър нюх, който се е наместил", коментира емоционално д-р Ненков.

По отношение на работодателите, които не одобряват, че за поредна година се дават пари за лечение вместо за профилактика, д-р Ненков обясни, че това е въпрос на култура.

“Профилактиката не е отговорност на държавата, а наша персонална отговорност, изтъкна той. – Няма как да възпиташ един човек да ходи на профилактичен преглед, ако неговите дядовци се хвалят, че никога не са ходили на лекар. Профилактика може всеки да си направи и без в бюджета да пише 160 млн. за профилактика."

По темата с ваксинацията на децата бившият здравен министър е категоричен, че “ваксините са едно от най-великите изобретения на човешкия ум”. Лекарят е убеден, че от всички групи лекарства ваксините имат най-малко странични ефекти върху децата и изкореняват изключително опасни болести. “Глупостите, които се пишат из интернет срещу тях, са престъпление срещу общественото здраве”, твърди д-р Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
fallback