IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш американски посланик: България е далеч от отмяна на визите за САЩ

Решението ще бъде взето съобразно критериите, но същевременно ще е и политическо, смята Джеймс Пардю

18:46 | 30.11.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю страната ни е далеч от отмяна на визите за САЩ. Коментарът му е по повод срещата на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, след която Тръмп заяви пред репортери в Овалния кабинет, че "визите за български граждани може и да паднат" и че темата със сигурност ще бъде обсъдена. 

"Решението ще бъде съобразно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но ако се върнете чак до 2000 година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса. Мога обаче да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря", заяви Пардю в интервю за БНР, имайки предвид борбата с корупцията и свобоата на медиите.

"В общите изявления след такива срещи винаги обръщайте внимание на глаголите. "Възнамеряват" и "планират" да направят нещо. Или "ще" направят нещо. На мен по-скоро ми изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите", допълни бившият американски посланик у нас.

Според него срещата на Тръмп и Борисов в Белия дом до голяма степен е била в отговор на покупката на изтребителите F-16. "Тръмп действа така - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб. Така Борисов получи среща в Белия дом и съвместно изявление. Но тези изявления са пълни с общи приказки. Но едно нещо в това специално ми се струва значимо - предложението на България за координационен център за НАТО във Варна. Но това май е всичко. Целта беше най-вече Борисов да се покаже в Овалния кабинет с президента на Съединените щати. В това няма нищо лошо. Всъщност е много добре, че България говори с Вашингтон директно на най-високо ниво", коментира Пардю.

Той смята, че изявлението на Тръмп и Борисов е имало за адресат Русия - и в отбранителната, и в енергийната му част. "За мерките срещу зловредното влияние също. Виждате ли в това ясен избор на български премиер между Русия и Запада? Правителството ви ефективно балансира между руското влияние и участието ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Трудна е ситуацията за България. В края на краищата Русия има грамадно влияние в страната ви, най-вече чрез енергетиката", каза Пардю. И допълни: "Казвам това не като някой, който не харесва Русия. Ясно ми е, че тя е велика държава. Имам проблем не с Русия като страна, или като народ, а с ръководството в Кремъл, което изглежда твърдо решено да подпкопае демокрацията в Европа и в Съединените щати".

"Но нека отбележа нещо друго. Съединените щати изпратиха много способен дипломат за свой посланик в София. Според мен България има голям късмет, че посланик Херо Мустафа е в София. Тя има огромен дипломатически опит. Работила е на някои много трудни места. Разполага с всички качества, за да бъде много добър посланик в България. Първокласен дипломат е", отбеляза Пардю. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Премахването на визите ще продължава да е мираж. Както казва Остап: "Не, това не е Рио де Жанейро!..." (разбирай Полша). Заслуги трябват! А Борисов и сам не вярва, че селските му хитрости са успели да заблудят Тръмп. Оня много добре е разбрал, че продължаваме да се крачим между америкаските самолети, холандските фрегати, турския поток и съветските АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Особено по негово време. Той беше посланик 2002-2005 г. когато вицепрезидент ген. Ангел Марин с благословията на Георги Първанов амнистираше на килограм осъдени мафиози, най-известен пример Дон Цеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
тия визи на къра да ги припикава най добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 6
ddb
преди 4 години
уринирал съм им на визите за страната на бутафорията.но заслужават ответна мярка, въвеждане на визи за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Как никой?Отрочетата на всички, които са се замогнали чрез кражби, присвоявания и различни форми на рекет... сичките се затичват натам. Ногу им харесвало тъдява шот не можело да има такива безобразия като случващото се секи ден у България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Ами че не е ли прав?България по негово време беше и си остава досега мафиотска държава.Погледни какви типове са президент, премиер и главен прокурор и отговори на въпроса по какъв критерии са станали такива. Защото подобни *** могат да бъдат на върха в политиката или в много мафиотска държава или в такава от четвъртия свят дето никой не го интересува къде на картата на света се намира таз дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
ivs
преди 4 години
Този не беше ли посланника който тръбеше, че България е мафиотска държава. А относно визите .... който е С работа и добър доход и е поискал не са му отказали.Безвизовото пътуване пак не е ей така както да отидеш до Германия или Англия. Попълва се онлайн формуляр и пак трябва да имаш самолетен билет за връщане и разяснение за престоя ти във ФАЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
supertrader
преди 4 години
А не е така, много ни е важно да ходим в САЩ безвизово. Веднага хукваме, защото така сме цъфнали а иначе ще вържем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 17
Hahoto
преди 4 години
Ум.рели сме ви за визите! Като гледам никой се е не затичал към САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още