IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече фирми наемат хора с увреждания

Инвалидите са неактивни, тъй като в България политиката е такава, че дава обезщетения и парични стимули, за да компенсира някои от дефицитите на тези лица, посочи Йордан Димитров

14:22 | 03.12.19 г.
Все повече фирми наемат хора с увреждания

„Лошото е, че безработицата в България на хората с увреждания никога не е била голяма, сериозен е проблемът с неактивните лица с увреждания на пазара на труда, които са 100- 120 хиляди души", коментира той.

Според Димитров в момента има увеличаване на разкритите работни места за хора с увреждания, както и че безработицата намалява, което означава, че ръстът на тези работни места е за сметка на регистрираните безработни лица, които са активни.

Консултантът на Националната федерация на работодателите на инвалиди разясни по какъв начин могат да бъдат стимулирани неактивните лица.

„Първото нещо е те да бъдат намерени и да бъдат регистрирани като безработни. Няма ефективни инструменти, с които тези лица да бъдат активирани и да бъдат мотивирани да участват в пазара на труда“, смята обаче Йордан Димитров.

По думите му тези лица са неактивни, тъй като в България политиката е такава, че на тези хора се дават обезщетения и парични стимули, чрез които те да компенсират някои от дефицитите, които имат.

„Основната цел в Западна Европа за хората с увреждания е винаги да им бъде намерена работа. Всички видове социални услуги и помощи трябва да водят до целта тези хора да могат да работят“, съветва експертът.

Йордан Димитров разказа за проект за иновативни интегрирани мерки за заетост на хората с увреждания.

„Работим със 70 души и се опитваме да активираме всеки един от тях. Важното е, че когато се дава помощ на тези лица, би трябвало тя да бъде обвързвана с определен тип работа. Това трябва да представлява комбинация от парични помощи, социални и здравни услуги, от услуги, свързани със заетост, както и образователни услуги, когато става дума за деца", посочи той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още