IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Г. Начев: Не може да има повишение на заплатите без промяна във финансирането

Повече от 120-130 болници в България не са необходими, заяви директорът на болница "Света Екатерина"

11:07 | 16.12.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не може да има повишение на заплатите на медицинските специалисти, ако няма промяна във финансирането на дейностите в здравеопазването. Това коментира по БНТ директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

Здравни работници нощуваха снощи в палатки пред Министерския съвет с искане да бъдат приети от премиера Бойко Борисов. Медицинските специалисти настояват за реформи в здравеопазването и по-достойни възнаграждения. В някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения, твърдят протестиращите.

"Сестрите имат право да протестират, но техният протест не може да се каже, че е някакво изолирано явление", коментира протестите пред Министерския съвет от вчера професорът. Според него това, че не протестират лекарите, не значи, че ситуацията с тях е много по-добра. Той изрази увереност, че премиерът ще ги приеме, но въпросът е какво ще стане след това. 

По думите на професора трябва да има промяна във финансирането специално в болничната дейност, защото сестрите, които протестират в по-голямата си част, идват от болници. „Но аз мисля, че те основно протестират за две неща. Първо, възнаграждения, и второ – условия на труд", посочи той.

Проф. Генчо Начев каза, че няма големи и малки болници, а разликата се получава от дейността, която се извършва в по-големите и по-малките градове, а това рефлектира върху обема пари, които се разпределят за работни заплати.

"Естествено, когато дейността е повече, приходите са повече, остават повече пари за разпределение на заплати. Там, където приходите са по-малко, съответно по-малко за разпределение на възнаграждения и от тук идват разликите", уточни той.

Професорът обърна внимание и на друг проблем, който също е в основата на ниските заплати в сектора болниците в страната са твърде много.

"Всички знаем, че са много болниците и всички си зариваме главата в пясъка, това трябва да спре. В края на краищата трябва да се разбере колко болници са необходими. Да погледнем страни със сходно население като нашето, къде-къде по-развити, по-богати от нас и ще видим, че повече от 120 -130 болници не са необходими, те са над 300 в момента. Ето това преструктуриране според него ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждение и същевременно ще натовари структурите с реална дейност, защото сега много от тези болници дейността им е донякъде изкуствена", посочи изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Той беше категоричен, че не е разбито доверието между обществото и лекарите, но в медиите излизат неблагополучни случаи, които се преекспонират и да се дават заключения преди оценката на експертните органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още