fallback

Румен Драганов: Културният туризъм започна да измества морския

Имаме 6% ръст на туристите, но изоставаме с качеството на услугите, коментира професорът от Института за анализи и оценки в туризма

10:56 | 02.01.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор

В първите дни на 2020 г. правим равносметка за изминалата година, поглеждайки към българския туризъм. 

"Имаме 6% ръст на туристите през ноември, акцентът трябва да се постави върху качеството на услугите. Имаме голям проблем с анализа на статистиката. Част от изоставането се дължеше на подценяване на заплащането в сектора. Българите са конкурентоспособни. Проблемът е, че ние не плащаме", коментира в ефира на Вulgaria ON AIR проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му част от хората идват в България за туризъм, но някои минават транзит, затова трябва да се позиционираме по-добре на международните туристически борси и пазари.

Културният туризъм измества морския е мнението на експерта, който посочи, че SPA туризмът във Велинград е оценяван и регистрира добър ръст. 

"Имаме ли качество на предлагането – нямаме проблем. В празничната седмица 185 милиона европейци са пътували. В България над 540 хиляди души са ползвали туристически услуги в последната седмица, 140 хиляди са били в чужбина. Най-много идват от съседна Гърция, както и австрийци, испанци", направи анализ Драганов.

Според него България прави 1% от европейски туризъм, изчисли пред Bulgaria ON AIR експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
fallback