fallback

Водната криза в Перник може да отключи реформи във ВиК сектора

Не успяхме да направим дизайн на отрасъла, отчете бившият зам.-регионален министър Добромир Симидчиев

15:32 | 07.01.20 г. 2

Случващото се в Перник е криза и вероятно чакат тежки дни жителите на града, но това може да се използва за реализирането на промени във ВиК сектора. Хората, които са отговорни за ситуацията, трудно прокарват дори и при желание промени, защото средата е много консервативна. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, бивш зам.-регионален министър.

"Секторът е нереформиран не просто институционално, но и самата среда е закостеняла", смята той.

Според Симидчиев промяната трябва да е водещ мотиватор в сектора. "Самата среда има нужда от разтърсване и промяна", отбеляза експертът.

Той коментира, че след водната криза в София през 90-те са се случили много положителни неща, включително и законодателни промени.

„За ситуацията в Перник е необходимо да се направи много сериозен анализ защо е допусната кризата в града институционално. Замесените институции са много. Ние не сме успели да направим дизайн на отрасъла, така че да има някой, който да понесе сериозна отговорност за предоставянето на услугата“, посочи бившият зам.-регионален министър.

По думите му във ВиК сектора трябва да има съсредоточаване на отговорности.

„Необходимо е централизиране в звено, където да се взимат основни решения и да се носи отговорност. Централизацията обикновено е необходима, когато има да се наваксва", е мнението на Добромир Симидчиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 11.09.22 г.
fallback