fallback

Бизнесът: Забраната за полагане на извънреден труд трябва да отпадне

Българската стопанска камара предлага часовете да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа, посочи Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в БСК

12:24 | 09.01.20 г. 8

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от сто пъти”, заяви тя.

По думите ѝ това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а служителите ще бъдат компенсирани с допълнителен свободен ден или с пари.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира тя и даде пример със Словакия, където са допустими до 400 часа”, каза Саръиванова и припомни, че преди няколко години работодателите бяха затруднени с едно наложено изискване за индивидуални графици.

Жасмина Саръиванова е на мнение, че „всичко трябва да се разглежда заедно, не на парче”. Според нея това е необходимо за всички сфери, особено там, където има липса на работна сила. Тя обясни, че такова е желанието на предприятията.

Експертът коментира идеята за седемчасов работен ден и четиридневна работна седмица във Финландия, която се оказа невярна информация. Саръиванова е убедена, че може да има фирма, в която служителите да изпълнят всичките си задачи за четири дни, но има и такива, за които това не работи.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback