fallback

Камарата на строителите ще помага за водопровода от Мало Бучино до Перник

Кабинетът официално иска разрешение от Столичния общински съвет за пренасочване на вода от София към Перник

14:15 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор

Камарата на строителите в България предложи на правителството помощ и подкрепа за изграждане на помпена станция и водопровод от село Мало Бучино до Перник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Пълна мобилизация на всички фирми, които имат опит в изграждането на ВиК мрежа така, че максимално бързо водопроводът да бъде изпълнен. Благодаря от името на премиера правителството за готовността в тази критична ситуация за помощта, която фирмите в България ще окажат за справяне с проблем“, допълни още тя. 

Днес правителството прие решение, с което министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите ще отправят искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества в размер от 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник. 

„Внасяме предложението в Столична община. То касае на 100% възможността през мрежата на София, безпрепятствено, без да създадем проблеми вследствие на тази дейност на жители на град София и областта. Становището на концесионера на ВиК-София казва, че по тази мрежа могат да се преведат допълнително 400 литра в секунда, а нашето искане беше за 300 литра в секунда, за да може да бъде обезпечено водоподаването към град Перник. Целта е да възстановим силите на язовир „Студена“, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в изявление в Министерски съвет.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 09.09.22 г.
fallback