fallback

Васил Божков се страхува да се прибере в България

Хора в Министерство на финансите също не са си свършили работата, твърди Валери Симеонов

09:48 | 30.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам.  Това каза в интервю по телефона за bTV бизнесменът Васил Божков. Той обяви още, че не е престъпник.

Припомняме, че вчера Божков бе обявен за издирване с европейска заповед за арест. Към него има 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Напрежението в хазартния бранш ескалира преди седмица, след като Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) обяви, че Спортният тотализатор и частните лотарийни игри са плащали различни данъци на държавата, които са начислявани по различни ставки. От АДФИ са констатирали, че заради това държавната хазна е ощетена с повече от 210 млн. лв. 

Междувременно днес се очаква Спецпрокуратурата да обяви на кои от задържаните 16 души при вчерашните акции в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и в няколко офиса на Васил Божков да повдигне обвинения. Сред отведените беше и председателят на ДКХ Александър Георгиев.

Припомняме още, че вчера парламентът прие на първо четене поправките на Валери Симеонов в Закона за хазарта. Текстовете забраняват организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица, обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Поправките предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Според вносителя промените се налагат заради укриване на такси от страна на операторите в размер на близо 600 млн. лева. 

В ефира на Нова телевизия тази сутрин Симеонов коментира, че няма пропуск в Закона за хазарта. „Законът не дава право на различно прилагане, а се прилага превратно. Това е узурпирано право“, каза той. Според него има „корумпиран орган“, който не си е свършил работата. По думите му обаче, освен служители на ДКХ, има и хора в Министерство на финансите, които не са си свършили работата, като не са контролирали Комисията по хазарт. „Има едно криворазбрано чувство за недосегаемост и страх да се засягат определени сектори и хора“, каза Валери Симеонов. Той обаче обаче отхвърли тезата за политически чадър над хазартния бизнес с аргумент, че безусловно и моментално е бил подкрепен от страна на коалиционните партньори в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
fallback