fallback

Ренета Инджова: Обръщането на левовете в евро е игра, изгодна за бизнесмени

Валутният борд играеше ролята на усмирителна риза, твърди бившият служебен премиер

10:35 | 12.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ако сега започне обръщане на левовете в евро, това ще е игра, изгодна за бизнесмени, банкери и за властта, която разполага с огромен фискален и валутен резер. Това коментира в ефира на bTV bившият служебен премиер Ренета Инджова. Тя предупреди и за опасностите от въвеждането на еврото. По думите ѝ в страна, където 70% от населението има 1000 лв. спестени пари за „черни дни“, хората може да бъдат обхванати от страх, който „дано не се превърне в паника“. 

Инджова обясни, че е важно законотворците да имат това предвид. Изказването ѝ е по повод промените в Закона за БНБ, за които бе направен опит да бъдат прокарани тайно и без много шум. Бившият служебен премиер заяви още, че валутният борд е играл ролята на усмирителна риза. Инджова предупреди да не стане така, че от борба „за“ и „против“ борда, накрая „всички да се окажат зад борда“. 

Каква трябва да е паричната политика на България в краткосрочен и средносрочен план?

Да се присъедини към ERM II, а след това – към еврозоната.
Да запази валутния борд, какъвто е в момента.
Да разшири валутния борд върху търговското банкиране.
Нямам мнение по въпроса.
Общо 1776 гласа

Относно промените в Закона за хазарта и сагата около бизнеса на Васил Божков, Ренета Инджова посочи, че в момента „властниците са решили да поиграят един друг вид хазарт, подобен на онзи от началото на 90-те години“. „Хазартът ще го продължим, защото населението обича да играе, а пък сега му спряха играта. Те го тласкат да отиде да поиграе на нещо друго“, каза тя.   На въпрос дали превръщането на Васил Божков в една влиятелните фигури в българската икономиса е станало с политически чадър от държавата, Инджова отвърна, че друг начин няма. „При ВИП-овете винаги някой друг държи чадъра - и на Божков сега му го свиха и му казават „стига толкова, смяна”, каза Инджова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
fallback