fallback

Проф. Ганчо Ганчев: Реална ревизия на приватизацията е невъзможна

Целта на проверката не е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а дали изобщо са били извършени подобни плащания, посочи макроикономистът

10:50 | 13.02.20 г. 7

Смисъл от ревизия в приватизацията е от гледна точка на изясняване на случилото се. Реална ревизия е невъзможна. Изтекъл е срокът за обжалване на съответните операции. Може да се направи оценка на загубите и положителните страни на отделните форми на приватизация. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази проф. Ганчо Ганчев, макроикономист и преподавател в Югозападния университет.

Според него няма нещо скрито в процеса по раздържавяване, но определени нарушения не са получили своите наказания. "Има недостатъчно изясняване на същността на случилото се при приватизацията", смята макроикономистът. "Едната гледна точка в началото на прехода е била, че трябва да се започне с приватизацията и след това да се премине към либерализация на цените, а втората теза - че трябва да се стартира с пазарна основа на икономиката и след това приватизация да е постепенна”, допълва той.

Професор Ганчев е убеден, че страните, преминали към постепенна приватизация, са спечелили стратегически.

Ганчо Ганчев обясни идеята на понятието asset stripping - когато една компания е силно подценена, тя се изкупува, за да бъде разпродадена.

"Бяха разпродадени предприятия на много ниски цени в страната. Идеята беше да се продава всичко на най-ниска цена възможна най-бързо. Идеолог на този тип приватизация беше покойният Александър Божков", припомни той. "Правителството на Иван Костов отказа да търси стратегически инвеститори за предприятията. Имаше прибързана, съмнителна, необмислена работническо-мениджърска приватизация", каза Ганчев.

Той посочи, че проверката ще обхване и извършването на плащанията по всички приватизационни сделки. По думите на макроикономиста в случая едва ли целта е свързана с търсене на незаконни средства и "мръсни пари", а дали изобщо са били извършени подобни плащания.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
fallback