fallback

ГЕРБ с нови мерки за контрол върху изгарянето на отпадъци

Управляващите внесоха промени в Закона за опазване на околната среда

13:54 | 14.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От ГЕРБ внесоха промени в закона за опазване на околната среда, с които да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци, съобщава БНР. Новите текстове предвиждат задължителна процедура за оценка на въздействието върху околната среда, независимо от обема на горивото.

"Внесохме промени в Закона за опазване на околната среда, които целят да направим по-силна превенцията и да отговорим на опасенията на хората по повод всички инвестиционни намерения, които касаят дейности по изгаряне на отпадъци. Нашето законодателство е синхронизирано с европейското по тази тема“, добави председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в НС, цитирана от БНТ. 

В момента законът предвижда задължителна процедура по оценка само за инсталации, които горят над 100 тона на ден, припомни председателят на парламентарната Комисия по околна среда и води Ивелина Василева. Тя уточни, че съгласно европейското законодателство България не може да наложи мораториум на вноса на отпадъци.

"Това, което ние предлагаме: независимо от обема и вида на отпадъка, когато някой оператор представи инвестиционно намерение - било то за изграждане, за разширение, за допълнение на инсталация, процедурата, която да бъде приложима, да бъде задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Това е най-тежката процедура. Така нареченият "дълбок ОВОС", обясни Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
fallback