fallback

Измервателни станции на комините на ТЕБ Бобов дол ще показват какво се гори там

Заводите за преработка на отпадъби "решават проблем на България", според министъра на околната среда и водите

11:16 | 15.02.20 г. 1

Измервателни станции ще се монтират на комините на ТЕЦ Бобов дол, за да се знае какво се гори там. В близките населени места също ще се разположат уреди, които да отчитат какво се случва с въздуха.

Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред bTV.

„Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой бизнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнеса, а коминът като пуши да не трови хората“, посочи министърът.

По думите му в момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ „Сливен“ „решават проблем на България“. „На всеки 100 кг отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона и да го използваме повторно. 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10% да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари“, каза Емил Димитров.

Според него от българските отпадъци само в София се произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. „Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са готови да горят нашите отпадъци“, допълни той.

За ареста на предшественика му Нено Димов Емил Димитров каза, че не е само заради водната криза в Перник, а и заради концесията на ски зоната в Банско. Той посочи, че има разминаване в определената за концесия зона в договора и реалната площ, която се ползва от концесионера.

Димитров посочи, че трябва да се преизчисли таксата на концесионера и договорът да се приведе в съответствие с използваните площи или да се прекрати.

Екоминистърът каза още, че ВиК дружествата в Дупница, Перник и Сливен са пред фалит заради лошо управление. Същевременно ВиК дружествата във Враца, Габрово, Бургас и Стара Загора се управляват добре и са печеливши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
fallback