fallback

Данните на НСИ продължават да нагнетяват напрежението между ГЕРБ и БСП

Опозицията не пропусна да се възползва и от паниката покрай коронавируса, за да критикува управляващите

11:57 | 26.02.20 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нападките между управляващи и опозиция не спират, независимо от темата. В началото на пленарното заседание в сряда от ГЕРБ излязоха с декларация, според която БСП атакува с неверни данни и внушения влизането на България в еврозоната.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов обвини БСП в опит да манипулира обществото и българските граждани. "Вчера Агенция "Митници" и НСИ излязоха с официална декларация и информация, в която казват, че експертите са категорични, че данните не са манипулирани. Днес за пореден път за мен се опитаха да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в Еврозоната. Трябва веднъж завинаги да скъсаме с това желание и да заявим отговорно, че пътят на България е в Еврозоната, когато е готова съответно", каза още Иванов, цитиран от Агенция „Фокус“. 

Той е категоричен, че внушенията за манипулации на данните за БВП не трябва да бъдат толерирани. „Не бива да даваме гласност на фалшивите новини. Народното събрание не може да бъде такъв проводник. Трябва ясно да заявим и да отчетем растежа на българската икономика, на българските доходи, растежа на българския износ. Затова на 5 март, когато излязат окончателните данни още веднъж ви призовавам да прочетете какво са казали колегите от НСИ и Агенция "Митници", допълни Иванов.

Според управляващите всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България и на българския бизнес и подобно поведение е много безотговорно.

Въпреки че вчера от НСИ отрекоха твърденията за манипулации на данните за растежа на БВП, Румен Гечев от БСП продължи да настоява, че числата, публикувани от статистиката не са коректни. „Това не е статистика, а националан лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, каза Гечев в парламента, цитиран от Агенция „Фокус“.

Междувременно от опозицията се опитаха да „яхнат“ и друга гореща тема. „Подкрепяме разумните мерки срещу коронавируса, но те не трябва да са за сметка на хората и отпуските им“, каза лидерът на БСП в кулоарите на Народното събрание. "Във връзка със засилващата се тревога за коронавируса, бихме искали да кажем, че ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Това не трябва да става за сметка на хората. Указанията от вчера към онези, които са в доброволна карантина, въпреки че няма такова понятие, да ползват платен отпуск или ако нямат такъв - неплатен - са неадекватни и несправедливи", подчерта Нинова. Тя настоя правителството да събере работодателите, НСИ, НЗОК и лекарите и да се намери адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора. "Каквито и да са мерките, не трябва да са за сметка на хората. Държавата в този момент трябва да си поеме отговорността", подчерта лидерът на БСП. Какъв да е механизмът и как да се обезпечи финансово обаче Нинова не сметна за необходимо да посочи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
fallback