fallback

Медицински сестри обявиха гражданско неподчинение

Те настояват за промени в здравната система и увеличение на заплатите на медицинските работници

08:38 | 06.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта в сградата на парламента в София. Те се барикадираха там късно снощи и твърдят, че ще останат без краен срок. Обявили са и гладна стачка, предава Dnes.bg.

Сестрите са останали в сградата вчера след приключването на заседание на здравната комисия. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

Напрежението ескалира допълнително, след като една от сестрите - Бойка Анастасова, излезе тази сутрин през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия Партиен дом, застрашавайки живота си. В  интервю на живо за bTV тя заяви, че е била блъскана от охраната и няма доверие на Националната служба за охрана, чиито служители излязоха на перваза в опит да я приберат.

Припомняме, че на 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

„Този акт на неподчинение е вследствие на една година лъжи и обещание от страна министерството. Чакахме и се надявахме, но в един момент напрежението излезе от контрол”, каза пред "Нова тв" медицинската сестра Елена Тонева.

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви Мая Илиева.

Заедно с майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" вчера те затвориха бул. "Дондуков". В същото време със своите искания майките от „Системата ни убива“ настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, защото по думите им тя иска да внесе промени в Закона за личната помощ. По думите им от догодина, когато отпадат ограниченията по него, нямало да има средства за всички нуждаещи се лица от лична помощ. Майките подкрепят и протеста на медицинските сестри.

По-рано през седмицата в писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Кирил Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
fallback