fallback

БПГА: Цените на горивата ще се понижат с 10-15 ст. до края на март

Рано или късно ниските петролни цени ще трябва да бъдат обезпечени от всички участници по веригата – от добивните компании до потребителите

10:03 | 11.03.20 г. 10

До края на март горивата, продавани на българските бензиностанции, ще поевтинеят с 10-15 ст., заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев в интервю за БНР.

„Затворихме февруари при устойчиво ниско ниво. Започнахме март при същите нива. Очакванията от февруари за отскачане от дъното и връщане към по-високите нива не се случи. Що се отнася до бензиностанциите и потребителите, смятам, че през следващите няколко дни ще видим осезаемо намаление от 10-15 стотинки за литър“, посочи Терзиев. 

По неговите думи, когато говорим за търгуване на физически единици, които потребява пазарът, то има съответен времеви диапазон, който трябва да бъде преминат, за да бъде доставено горивото и преработено и да получи своята реализация на пазара. През февруари борсовите цени бяха ниски, което доведе до по-ниска цена на реалния ресурс в началото на март.

Страшната информация, която ни събуди в понеделник сутринта, спадът на петрола с 30%, респективно дериватите, най-големият спад от времето на войната в Персийския залив. Безспорен е фактът, че на такива цени някой е купил физически обеми или някой разполага с тях. Ако ценовите нива се задържат през следващите 10-15 дни, или до края на март, такава стока на тези цени ще присъства и на физическите пазари.

От една страна за пазара е добра новина евтиният петрол, но за реалните играчи на пазара е убийствено, изтъкна Терзиев.

„Само ще кажа, в глобален мащаб бяха изтрити трилиони от преоценка на активи в горива, като тук влиза и българският пазар. Тази сметка все пак се плаща от някой. Обезценката е поета от банките и застрахователните играчи, но рано или късно тази сметка ще бъде платена отново от пазара. Това плащане ще се разпредели по цялата верига – от добива до потребителите“, посочи председателят на БПГА.

В момента има много бензиностанции с цени от под два лева. Всеки един оператор прави собствените си разчети и намалението или увеличението на цените е негово решение. Основната причина да не се пипат цените е задържането на нивото на потребление, коментира още Терзиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
fallback