fallback

Премиерът: Хората да не се паникьосват, за да не "счупим икономиката си"

Светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия, септември ще е пикът на инфекцията, каза Борисов на извънреден Съвет по сигурността в МС

11:11 | 11.03.20 г. 13

Премиерът Бойко Борисов призова да не се поддаваме на паника заради ситуацията с коронавируса. "Да се мобилизираме, да сме крепки българи, какво ли не сме преодолели, да преодолеем и това", апелира той на извънреден Съвет по сигурността в Министерския съвет. 

"Най-опасното е да си счупим икономиката, тогава вече са непоправими щетите. Рецесията ще е голяма, отново ще започнем да говорим за безработица и ниски доходи", коментира той. По думите му нито една държава няма запаси от защитни облекла, маски, ръкавици, респиратори и др, защото това не е могло да са предвиди.

"Светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия, сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за иновативни технологии", обобщи той снощния си разговор с евролидерите. Прогнозите са, че септември ще е пикът на инфекцията. Според големите институти, температурата няма да му повлияе, каза премиерът, цитиран от Dnes.bg. Борисов увери, че има храна и вода и няма нужда от запасяване - и в България, и в Европа. Затова усилията са съсредоточени тази нощ върху изработката на защитните облекла. Качеството е изключително, може 50 пъти да се перат, обясни той. Очаква се още днес да има 1000-2000 облекла. На пълни обороти е и производството на маски. 20 хил. маски опит за контрабанда е засечен тази нощ, съобщи Борисов и настоя службите да работят на максимума. До петък се очаква общоевропейско решение ЕК да провежда обществени поръчки и всички държави-членки по запитване да получават облекла, калцуни и подобни. "Всички знаем за рисковете, но живеем с този риск. Коронавирусът е като много други, от испанския грип са загинали 40 млн., тук прогнозите са 3 млн. в най-лошия сценарий. Не че са малко", посочи той. Кина, театри, ако се продават билетите през място и да се дезинфекцира, може да работят. Учебните часове да започват с напомняне на мерките за лична хигиена, призова премиерът. Това е вид война, гледали сме го по филмите. Надали ще разберем кой го свърши, но берем последствия, обобщи Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
fallback