IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразените с коронавиус у нас са вече 41*

Председателят на Национания оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски ще предложи по-строги мерки във връзка със ситуацията с коронавируса у нас

17:25 | 14.03.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Десет нови случая на коронавирус бяха регистрирани у нас в събота, с което общият им брой стана 41. 

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи за шест потвърдени случая по-рано днес. Преди минути правителствената информационна служба информира, че още четири положителни случаи на COVID-19 са доказани от Националната референтна  лаборатория. Другите пет проби, от общо 9-те, чиито резултати се очакваха, са отрицателни. 

Ген. Мутафчийски ще даде брифинг в Министерския съвет днес от 20.00 часа и ще предложи въвеждането на по-строги мерки във връзка със ситуацията с коронавируса в България, информира още пресслужбата на правителството.

Общо 157 проби са изследвани днес в София, 9 във Варна, в Стара Загора – 17. Във Варна и Стара Загора всички проби са отрицателни, а във ВМА са потвърдени 5 положителни проби. Една проба е потвърдена от Националната референтна лаборатория, каза по-рано днес ген. Мутафчийски.

При някои пациенти се проследява връзката, двама от тях са роднини на вече приети в болниците пациенти, други са „неочаквани“, по думите на ген.-майор Мутафчийски.

Във ВМА има 9 пациенти с коронавирусна инфекция, с оплаквания от среднотежко до тежко състояние. В „Пирогов“ има един заразен, който е прехвърлен от болницата „Св. Наум“. Петима са в Белодробна болница, при които, ако се докажат отрицателни проби, ще бъдат въдворени в домашна карантина.

Изграждаме математически модели, за да оценим как ще се  развие ситуацията. Засега смятаме, че сме още долу ниско в кривата, посочи още ген. Мутафчийски.

По-рано днес Министерството на здравеопазването съобщи, че 74-годишен мъж, който беше приет в "Пирогов" заради коронавирус миналата неделя, е починал. Той е страдал от тежки хронични белодробни проблеми. В сряда почина и 66-годишната му съпруга, която беше хоспитализирана в "Пирогов" ден по-рано в изключително тежко състояние. 

Министерството на външните работи препоръча ограничаване на пътуванията в чужбина освен в случаите, в които това е крайно необходимо.

В опит за овладяването на разпространението на коронавируса на територията на цялата страна беше въведено извънредно положение до 13 април.

До 29 март се забраняват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. Забранява се и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия. 

На извънреден брифинг в Министерски съвет по-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че се удължава с шест месеца срокът за издаване на лични документи, а срокът за документите за газовите уредби - до края на май. До 12 месеца се удължават протоколите за скъпите лекарства. Решенията на ТЕЛК се удължават до края на май, допълни Борисов. 

Премиерът посочи, че някои увеселителни заведения и за обществено хранене се опитват да заобикалят забраните, представяйки работата си като частни партита, но това е нарушение на режима. Борисов потвърди, че аптеките, супермаркетите и дрогериите остават отворени и засега няма да бъдат ограничавани.

Хотелите могат да продължат да работят, ако организират кетъринг по стаите. Магазините, които не са в молове, също не е нужно да затварят. Това каза днес на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпроси по издадената вчера от него заповед.

"За радост статистиката вече показва много повече излекувани. Светът предприе спешни мерки, нищо по-различно от това, които ние сме въвели", допълни Борисов. 

*Информацията е допълнена в 18,58 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
ihrivanov
преди 4 години
Дано да дадат ефект. Желая здраве и мир на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ivanrog
преди 4 години
Сега разбирам защо избраха петък за въвеждането на извънредно положение - за да могат да налучкат събота и неделя какви ще са им мерките. 4 заповед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Varfor
преди 4 години
С тези блъсканици по магазините защо ли ми се струва, че ще има разък скок на случаите скоро?Бъдете разумни - стойте далеч от големи опашки и не ходите да пазарувате, ако не е наложително. И имайте някакви пари в кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още