fallback

Премиерът: Бюджетът вече е с 3 млрд. лева дефицит

Износ на защитни облекла няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени", каза Бойко Борисов

13:33 | 18.03.20 г. 10

Само една нация обединена, хладнокръвна, дисциплинирана, умна, може да проедолее тази криза. Ние сме във война с невидим противник, заяви премиерът Бойко Борисов на срещата при президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Премиерът информира, че от излишък, вече сме на 3 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва и напомни, че трябва да се има предвид, че всеки месец отиват милиарди за пенсионната система.

"Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата. Лесно е да се критикува и по-трудно е всяка разумна мярка да я приложим и подобрим", каза той по повод срещата в Президентството, предава Dnes.bg.

Борисов посочи, че сега разбираме значението на индустрията, като обясни трудностите с доставките. За радост шивашката и текстилната промишленост е добре развита, каза Борисов и подчерта, че износ на защитни средства няма да има, докато "на 1000% не сме обезпечени" и не презадоволим нашия пазар.

Борисов предупреди специално МВР завръщащите се българи от различни дестинации да бъдат прегледани, информирани, да няма роднински събирания. 

Имаме много спиртоварни, правят по 1000 тона на месец, правим организация, имаме стотици тонове от резерва и ги подготвяме за мрежата, това е също възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме на съседите, каза премиерът. 81 остават случаите на коронавирус за момента, информира началникът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или поне я възпираме, каза обаче той. Да края на седмицата се очаква минимум 8 хил. защитни облекла да бъдат готови с цикъл на използване по 50 пъти, които са предназначени за местата, където медиците работят в непрекъснат режим. Бързите тестове дават 20% фалшиво-отрицателни проби и 20% фалшиво-положителни, информира той в отговор на въпрос на президента. По думите на Мутафчийски масово навлизане в практиката би било наш принос, ако успеем да го направим, но предупреди, че те не са достатъчно надеждни. Мутафчийски заяви, че има колебания и страх в гилдията на места, но и много доброволци, свързани с медицината, като е създадена банка от желаещите. Той информира, че частните болници са заявили в Щаба готовност да се включат в борбата срещу инфекцията. На равни начала с държавните и областните боници ще участват в справянето с кризата, информира и здравният министър Кирил Ананиев. По думите му ще има и законов текст за това, сама за времето на извънредната ситуация. Пред президента вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Кирил Ананив и Младен Маринов информираха за ресурсната осигуреност и конкретни мерки, които вече са в действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 08.09.22 г.
fallback