fallback

ГЕРБ предлага удължаване на срока за плащане на данъци

Бизнесът обаче е против служебното начисляване на авансовите вноски за плащане на корпоративен данък

14:10 | 19.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управляващите предлагат удължаване на срока за плащане на данъци за физическите лица и фирмите. Това става ясно от предложените между първо и второ четене на промени в Закона за извънредното положение, внесени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, съобщава БНР.

Ако предложението бъде подкрепено, данъците за физическите лица и фирмите ще могат да се плащат до 30 юни, а не както досега - съответно до края на април и до края на март.

Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне на физическите лица ще може да се използва до 31 май, а не до края на март, предвиждат още промените, предложени от ГЕРБ.

Удължава се и срокът на отстъпката при местните данъци и такси. Всеки ще може да спести 5% от дължимото, ако направи цялостно плащане до края на юни. 

Отсрочка ще има и за фирмите – плащането на корпоративен данък се удължава до 30 юни, се посочва в предложението. В него е включена и специална формула за новите авансови вноски.

Според поправките на Менда Стоянова компаниите ще плащат авансово тазгодишния си корпоративен данък на базата на декларираните през 2018 г. приходи в текстовете е заложен срок до края на юни. Друга важна част от предлаганите от управляващите промени е, че до края на извънредното положение се спира обявяването на нови обществени поръчки. 

Предстои корекциите да бъдат гласувани в пленарна зала. 

Междувременно Българската стартъп асоциация (BESCO) изпрати до отговорните институции и медиите своя позиция относно предстоящото гласуване на мерките за подкрепа на бизнеса, подготвяни от правителството.

От стартъп асоциацията акцентират, че въпреки заплахата от икономически колапс, пред която сме изправени всички, държавата все  ще събере в аванс корпоративен данък за настоящата 2020, година. „Изчисляването на тези авансови вноски няма да се случи, както е било досега, чрез деклариране на предполагаемата, прогнозна, печалба, от самите компании (логично е те да имат най-ясна представа за това как ще се развие/свие бизнесът им), а ще бъдат начислени служено от държавата“, пише в позицията.

Според BESCO предложението на Менда Стоянова е ловък инструмент за компенсиране на забавянето на приходите в националния бюджет чрез принудително събиране на корпоративен данък върху печалби, голяма част от които, няма да бъдат генерирани през 2020 година.

Иначе, от Българската стартъп предприемаческа общност приветстват усилията на правителството и администрацията да вземе навремени и адекватни мерки за съхраняване на българския бизнес. От BESCO призовават вносителите на законопроекта и депутатите в пленарна зала да осмислят добре промените, касащи авансовите вноски, и да гласуват за мерки, които реално ще помогнат на бизнеса да преодолее настоящата криза.

От асоциацията са категорични, че служебното начисляване и принудително събиране на авансов данък изцяло ще обезсили ефекта от отлагането на плащането на корпоративния данък за 2019 година и дори ще нанесе допълнителни вреди на голяма част от бизнеса, който е имал силна 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 11.09.22 г.
fallback