fallback

НС разреши на армията да се включи в борбата с COVID-19

Военните ще могат да извършват проверки за установяване на самоличност, както и да ограничават придвижването на лице до пристигането на органите на МВР

15:53 | 20.03.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Парламентът разреши военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемичните мерки.  Текстът е част от Закона за действията по време на извънредното положение, дебатите по който продължават и в момента. Спорното предложение за включването на армията беше направено между двете четения от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров. „За“ него гласуваха 89 народни представители, „против“ – 55 и двама се въздържаха.

Условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерски съвет. 

Според приетия текст военните могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице до пристигането на органите на МВР, както и превозни средства. Хората от армията ще могат да използват физическа сила и помощни средства, само ако това е абсолютно необходимо.

Опозицията поиска предложението да бъде оттеглено. Според социалистите правомощията на армията са уредени в Закона за отбраната, а с взетото решение се обезсмисля необходимостта от Народно събрание. Крум Зарков от БСП заяви, че „вирус не може да се пребори с автомат, няма нужда от подобни параноични действия“. По думите му, изкарването на военните милитаризира една и в момента трудна ситуация.

„Не мога да разбера защо армията в една извънредна ситуация трябва да не помага, когато на нея може да разчитаме в далеч по-тежки условия. Тук не става въпрос за унижаване на армията. Тук става въпрос да се използва един от инструментите, който имаме. Не виждам как армията ще стои безучастно, ако това се наложи. Точно така е записано в чл. 9. В него се дават достатъчно добре ограниченията, които регламентиран използването на въоръжените сили в една такава извънредна ситуация. Дава се право на Министерски съвет да реши кога може, при какви условия, какви задачи, в обхвата на този закон, а не по принцип“, каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Костантин Попов. 

Разискванията и приемането на законопроекта продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
fallback