fallback

Търговци: Правим крачка назад към централизирана икономика

От Сдружението за модерна търговия поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху текста, приет вчера

16:28 | 21.03.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Налагането на ценови ограничения върху стоки и услуги представлява връщане от пазарна към централизирана икономика и е погрешен инструмент за ограничаване на цените. На това мнение са членовете на Сдружение за модерна търговия.

В становище от организацията посочват, че ограничението ще доведе не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни.

От Сдружението за модерна търговия поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху текста, приет вчера в рамките на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Членовете на Сдружението за модерна търговия имат принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска от все повече производители, се казва още в текста.

Според търговците единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Те призоваха властите да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Ако все пак законът влезе в сила, от сдружението апелират към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове.

Главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов също разкритикува решението на парламента от петък. По думите му при фиксираните цени се наказват и търговци, и доставчици на услуги, които понижават цените.

„С други думи, народните представители забраняват на пазарните механизми да действат и когато това води до по-ниски цени, което без никакво съмнение ще облекчи домакинските бюджети на пострадалите от последиците от кризата“, посочва той на страницата си в Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
fallback