fallback

Броят на заразените с коронавирус в България достигна 174 случая*

През последната нощ са регистрирани 11 нови случая на заразата у нас

08:24 | 22.03.20 г. 8

От снощи до тази сутрин са регистрирани 11 нови случая на заразени с коронавирус и така за цялото денонощие техният брой достига 32. По този начин общият брой на заразените у нас вече е 174, посочи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че повечето случаи са регистрирани в София.

По неговите думи 83% от заразените с COVID-19 в България са на възраст до 60 години.

Според ген. Мутафчийски, по отношение на възрастовите групи, младите боледуват по-леко, но все пак разнасят заразата. В групата от 60 до 69 години болните са 19 човека. При групата от 70 до 79 години има 7 случая на заразени. Три са случаите във възрастовата група 80-89 години, като тук попадат и тримата починали.

В групата 0 до 50 години са всички останали случаи. От тях 8 случая са с двустранна бронхопневмония.

„За три дена надминахме 300 хил. случаи на заразени по света“, посочи ген. Мутафчийски.

Изследват се контактните лица на последните доказани случаи на зараза. От тях няма такива с положителни тестове, подчерта още той.

1

Крива на растеж на заболяванията от коронавирус по света. Снимка: Worldometers.

Ген. Мутафчийски коментира и положението с пандемията в глобален мащаб. В Китай са регистрирани 46 нови случая на зараза за денонощието, докато за Южна Корея броят достига 86 случая. Той подчерта ефективността на мерките, които тези страни са предприели за ограничаване на вируса.

На Балканите заразените в Гърция са 530-ма, докато в Румъния случаите са 467, а Турция - 947.

Кога ще е пикът на пандемията в България според него не може да се определи категорично. "Все още вървим в ниската част на кривата, но това движение започва да се разколебава от вчера. Опитваме се да снижим плавността на покачването му. Пикът със сигурност няма да е този месец със сигурност", обобщи той на следобедния брифинг от събота.

2

Подреждане на страните по общ брой смъртни случаи. Снимка: Worldometers.

Ген. Мутафчийски изрично подчерта, че пациентите с положителен тест трябва да останат вкъщи и да уведомяват лекарите си. "Температура и кашлица не са достатъчно основание като симптоми. Когато се появи задух, това е сериозният симптом", отбеляза ген. Мутафчийски.

*Информацията е актуализирана към 10:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
fallback