fallback

Мобилно приложение ще помага на гражданите да се информират за здравето си

Предоставянето на данните ще става на доброволен принцип

11:40 | 04.04.20 г. 6

Снимка: БГНЕС

Мобилно приложение ще помага на гражданите да се информират проактивно за текущото си здраве и в същото време да има проактивни действия и от държавата, ако се налага.

Националната информационна система за борба с COVID-19, която е била изградена за десет дни, беше представена на брифинг в Министерски съвет. Трите компании, които са участвали в изграждането му, са получили символично възнаграждение от 1 лв. Мобилното приложение ще е налично за безплатно сваляне от граждани от неделя или понеделник, тъй като в момента тече процес на валидацията му в каналите на Apple и Google.

Системата има централен регистър, който ще събира информацията и ще я изпраща до всички държавни органи, съобщи Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

"В първите 48 часа е въведен регистърът на всички карантинирани лица и всички заболели и информацията по автоматизиран път достигна до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантинираните лица. В системата има интеграции с личните лекари, общините, РЗИ, службите на МВР, "Гранична полиция" и пожарната, също и с доброволците", каза Филипов.

След събирането на информацията тя се прехвърля към софтуер за анализи, използван в мобилните апликации в Сингапур, Южна Корея, Италия, Тайван.

След аналитичния софтуер има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат своя принос, а информацията за карантинирани, заболели, оздравели и смъртни случаи да бъде представена в интернет, обясни Филипов.

Мобилното приложение може да се свали от всеки гражданин доброволно на личния си телефон, така че да споделя здравния си статус с Националния оперативен щаб и властите, каза Пламен Цеков от една от компаниите, разработили приложението.Той ще достига до личния му лекар, така че да знае как се развиват симптомите на всеки потребител на мобилното приложение. Ще бъдат събирани и гео данни, за да може щабът да прави анализи къде и как могат да бъдат здравно обслужени хората. 

Приложението се казва Virusafe и вероятно в понеделник ще може да бъде свалено от платформите на Google и Apple, защото все още тече процес по проверка на апликацията от страна на концерните. Когато приложението бъде свалено, потребителят ще получи съобщение за валидиране, а този SMS ще бъде безплатен.

В системата ще се въвеждат лични данни - ЕГН, а софтуерът ще прави разпознаване за пол и възраст, въвеждат се хронични заболявания на лицето, ако има такива. Предоставянето на данните ще става изцяло на доброволен принцип. Те ще отиват в Министерството на здравеопазването, а компаниите, които са разработили системата, няма да имат достъп до тях. 

Достъпът до националния регистър ще става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата. Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че работата с лични данни ще се извършва само от тези органи, които са имали право на това и досега - Националния системен интегратор, МВР и РЗИ. 

„За нас системата е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването в дейността му по борбата с коронавируса, тъй като ще осигури връзка между отделните институции. На базата на събраната информация можем да правим сериозни анализи, изводи и да предприемем съответните мерки за намаляване на разпространението на вируса“, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски допълни, че на база на наличната информация ще се вземат научнообосновани решения за разхлабване на ограничителните мерки.

Според премиера Бойко Борисов Южна Корея, която е пример за най-успешно овладяване на заболяването в Азия, както и Сингапур използват подобно мобилно приложение. Той допълни, че страната ни е далеч от пика на епидемията, поради което не може да се говори за разхлабване на ограничителните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
fallback