fallback

Емил Хърсев: 10 млрд. лв. биха били достатъчни България да излезе от кризата

С поемането на осигуровките мярката „60/40“ може да е работеща, твърди финансистът

10:38 | 06.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

10 млрд. лв. биха били достатъчни България да излезе от кризата с коронавируса. Това коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев. Според него управляващите трябва да мислят не само ликвидност, но и за това как да се запази капацитетът на българската икономика.

Не е ясно колко време ще продължи извънредното положение. Имаме опита на Китай, там на 90 на сто са възстановени фирмите, затва мисля, че тези 10 млрд. лв. са доста. 

„Необходимо е да се включат капиталови инструменти, рекапитализации на фирмите и да се възстанови финансовото им положение в дълъг срок, а с кредити това не става“, обясни финансистът по повод отпускането на безлихвени кредити.

По думите му, промените „60/40“ наистина стават мярка, която ще подпомогне бизнеса, ако държавата поеме и осигуровките, а не както беше досега сума, върху която работодателят ще плаща осигуровки. Финансистът предположи, че повече фирми ще се възползват от мярката „60/40“ и ще запазят персонала си. „Човек има нужда от оборотни средства, за да възстанови дейността си. След кризата ще имаме едни по-добри общи условия", добави още той.

Финансистът подчерта, че в момента няма нужда българите да обръщат в други валути спестяванията си. „Левът е преобезпечен с наличности в резерва на Валутния борд с евро. Няма никаква причина да се правят тези трансформации", каза още Хърсев.

Той подчерта, че в момента се наблюдава и спад в търсенето на имоти, което е предпоставка и за спад в цените. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
fallback