fallback

България удължава противоепидемичните мерки до 13 май

Това означава, че всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в моловете трябва да останат затворени

20:13 | 10.04.20 г. 15

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи със своя заповед до 13 май въведените противоепидемични мерки на територията на страната във връзка с овладяването на разпространението на коронавируса, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 

Решението е взето във връзка с "усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, решението на парламента от 3 април за удължаване на срока на извънредното положение и препоръки на Националния оперативен щаб", се казва в съобщението. 

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове (молове). Отменени са всички културни и спортни събития, забранено е излизането в паркове и градини.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановени остават и учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, като продължава дистанционната форма на обучение при възможност.

Българските граждани, които планират екскурзии зад граница, задължително трябва да си правят медицински застраховки. Хората под карантина са следени чрез  мобилните телефони до отпадането на задължителната изолация.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов нареди да се засили и контролът върху търговията на открито. Ръководствата на пазарите трябва да въведат контролиран достъп с цел да не се допуска присъствието на голям брои хора, както и да организират задължително еднопосочно движение - отделен вход и изход на пазара, за да не се смесват потоците от хора. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства. 

Според премиера Бойко Борисов пикът на епидемията ще е една-две седмици след Великден. Заради това той призова хората сега да покажат самодисциплина, за да се мисли след това за разхлабване на мерките. 

Борисов съобщи още, че с военния министър Красимир Каракачанов са подготвили три варианта за парада на Гергьовден, но все още е рано да се каже сценарий ще бъде осъществен.

По последни данни 635 са потвърдените случаи на коронавирус у нас, а починалите са 25. 231 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. От тях 145 са хоспитализирани в лечебни заведения в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
fallback