fallback

Късен летен сезон - ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги

Министерството на туризма разработва различни мерки в подкрепа на евентуалния бъдещ късен летен сезон през юли и август

11:16 | 14.04.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Министерството на туризма разработва различни мерки в подкрепа на бъдещ късен летен сезон. Сред тях са схема за ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги и други. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ, като уточни, че вариантите са с идеята, че в България ще има късен летен сезон - през юли и август.

Разработена е примерна схема за ваучери за туризъм, насочени към вътрешния пазар, който ще бъде фокус тази година. Експерти в министерството разработват кризисна рекламна стратегия. Ако отпадне концесионното възнаграждение, може да има безплатни чадъри и шезлонги, каза Ангелкова.

Разработват се препоръки към наематели и концесионери по отношение на туроператори, хотелиери и ресторантьори, така че да има оптимално отношение към туристите. 

Мобилно приложение ще дава данни къде има свободни шезлонги, чадъри, с информация за хигиенно-санитарните норми.

Ангелкова посочи, че в момента секторът не работи в световен мащаб. Близо 1 милион души губят работните си места в света на ден по данни на Световната организация за туризъм. В България до момента има над 70 000 безработни от сектора, като 23,7% от тях са в „Ресторантьорство и хотелиерството“.

Около 48 на сто от фирмите в туристическия сектор са се възползвали от мярката 60/40. Над 38 000 са запазените работни места чрез схемата, което показва, че мярката дава резултат, каза министърът на туризма. Тя уточни, че от началото на кризата с коронавируса над 70 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда, а от тях 23,7% са служители в ресторанти и хотели. По думите ѝ вече е договорено екскурзоводите, аниматорите и планинските водачи да имат право също на безлихвени заеми.

Няма отменени резервации за периода след 15 юни за българското Черноморие, каза още министърът на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
fallback