fallback

По Великден „Отивам на работа“ отпада като основание за напускане на градове

Контролът на КПП-тата между градовете ще бъде засилен за 4-те почивни дни

10:11 | 16.04.20 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Няма да има нова заповед, свързана с движението и мерките по празниците за Великден. Единствената разлика е, че основанието отиване на работа за напускане и влизане в областните градове ще отпадне. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг във връзка с мерките за сигурност, които ще се вземат за Великден.

Няма да се допуска безцелно движение на хора. Полицаите не са сложени на КПП-тата за подигравка, заяви той. И призова всички да си останат вкъщи и да празнуват, след като заразата премине. 

От направените на случаен принцип проверки на над 9000 деклараци на КПП-тата са установени множество нарушения. 641 лица, които са посочили основание „отиване на работа" нямат сключени договори за трудова дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни. Не се опитвайте да заблудите полицията, останете вкъщи, призова Иванов. 

Той обясни, че това е извадка за цялата страна, но за нарушителите санкции ще има.

„Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропусквателните пунктове, каза Иванов. Имам чувството, че на хората не им пука, много безотговорно поведение. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, за това тези проверки ще продължат ", заяви главният секретар на МВР.

Относно движението на граждани между градовете чрез БДЖ Иванов обясни, че служителите на МВР нямат задължение да проверяват пътуващите във влаковете. 

Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. „На пропусквателните пунктове ще се изискват както лични карти, така и служебни бележки за месторабота. Контролът ще е много строг", обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

На територията на цялата страна са изградени общо 215 пропусквателни пункта. Екипи на Пътна полиция засилено ще следят за нарушения по пътищата.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция”  Христо Терзийски заяви, че по време на великденските празници, ще бъдат охранявани над 4000 храма в страната. От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките. 

Досъдебните производства до момента са 789, актовете по закона за здравето са над 5889, като от тях 2534 са за неносене на предпазна маска, каза още Ивайло Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
fallback