fallback

НАП: Над 80% от данъчните декларации са подадени онлайн

Около 900 хил. граждани имат ПИК, каза говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров

11:14 | 25.04.20 г. 2

Националната агенция за приходите (НАП) е получила близо 350 хил. данъчни декларации от граждани, като над 80% от тях са подадени онлайн. Това стана ясно от думите на говорителя на приходната администрация Росен Бъчваров пред БНТ.

Той припомни, че за данък общ даход няма отлагане и до 30 април трябва да се плати и да се подадат декларациите. Бъчваров обясни, че този срок е фиксиран в закона и остава непроменен въпреки извънредното положение. За регистираните като свободни професии също няма отсрочка нито на ДДС, нито за осигурителните вноски. 30 април е краен срок за деклариране на доходите, внасяне на годишното за изравняване на осигурителните вноски, както и за подаване на осигурителната декларация. 

Около 900 хил. граждани имат ПИК. Проникването на този код е близо два пъти повече от хората, които подават данъчна декларация. Практически всичко може да се направи през този код. 35 електронни услуги се предлагат от НАП с този ПИК, каза още той, но допълни, че декларацията би могла да бъде изпратена и по пощата.

Бъчваров припомни, че автоматичното попълване на декларации спестява много от времето. Има много малък дял - под 3%, допуснати грешки. Ако физическо лице установи разминаване, може да си поправи данните в декларацията ръчно по всяко време, каза още той и подчерта, че данъчните облекчения не са в предварително попълнената данъчна декларация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
fallback