fallback

Борисов обмисля извънредното положение да бъде отменено по-рано

Премиерът е възложил да се направи и анализ на възможността хората да могат да се изолират на вилите си или в къщи за гости през уикенда

11:34 | 25.04.20 г. 20
Автор - снимка
Създател

Премиерът Бойко Борисов обмисля премахване на извънредното положение преди 13 май и е възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи той при инспекцията на АМ "Хемус" между Белокопитово и Буховци, предаде БНТ. Идеята на премиера е да остане само закон, „който например да позволява на здравния министър да задължава за маските, защото доказано вече в света маските помагат“.

„Данните в света са чудовищни. Ние много навреме сложихме мерките. И въпреки че една част, но малка, не ги изпълнява, не е достатъчно голяма извадка, за да предизвика такова масово заболяване. Виждате кога стартираха нашите съседи и какъв е броят на заразените и починалите“, посочи Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“. 

Според премиера „извънредното положение нищо не ни дава”. Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може, добави той, но подчерта, че извънредното положение не се отразява на строителството на магистралите.Няма да има забавянияна плащания към строителните фирми. Строителството у нас не спира дори и в градовете. Навсякъде се работи, категоричен е Борисов.

Премиерът е възложил на Щаба, ако продължава ниското ниво на заразените, от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора. За целта трябва да се включат доброволци, които да помагат за реда, каза премиерът.

Той е възложил да се направи и анализ на възможността, ако едно семейство се „премести“ на вилата си, в малък хотел ли къща за гости, но изолирани, това да бъде възможно и за петък, събота и неделя.

„Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск, достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, каза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
fallback