IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идването на водещи компании от индустрията стимулира пазара на онлайн хазартните игри в България

Несъмнено, 2019 бе ключова година за българската онлайн игрална индустрия игри в България

08:03 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вълната от нови доставчици на българския онлайн игрови пазар се смята за резултат от близо десетилетна национална политика в тази област.

Държавната комисия по хазарта работи за въвеждане на регулаторна рамка, която би привлякла в България повече от световните лидери в онлайн хазартните игри.

Несъмнено, 2019 бе ключова година за българската онлайн игрална индустрия, особено за „Национална лотария“ АД.

Международни хазартни компании с лицензи в България

Един от водещите оператори в България – Winbet, обяви стратегическо партньорство с ORYX Gaming – словенска софтуерна компания, предлагаща различни хазартни продукти, включително слот игри.

Двете компании сключиха договор, който ще подобри предлагането на Winbet и ще ги направи по-конкурентни в страната и в чужбина. Като придобива продуктите на ORYX Gaming, Winbet практически печели достъп до един от най-големите портфейли със съдържание на пазара, включващ 8000 игри предлагани чрез Oryx Hub.

Този ход ще утвърди позицията на Winbet като регионален лидер в областта на хазартните онлайн игри. Базираната в София компания притежава няколко лицензи, издадени от българския регулатор и съответните власти в съседни страни.

Справедливо е да се каже, че усилията на Winbet в региона отчасти са допринесли за превръщането на България в толкова интересен пазар за международните компании.

Сделката с ORYX е поредната от множество подобни партньорства, които водещи доставчици са подписали с български студиа от миналата година насам. 2019 бе важна година за онлайн индустрията на страната.

Нови хора и нови възможности за българския онлайн игрален сектор

Министерството на финансите назначи Александър Георгиев начело на Държавната комисия по хазарта. Назначението е смятано за повратен момент. Предшественикът му, Огнемир Митев бе критикуван от мнозина за бездействието на регулатора по отношение на агресивната реклама в страната.

Освен позитивните промени в ръководството в правната инфраструктура на България, бяха подписани няколко ключови сделки с големи компании.

Миналата година Kombi Group PLC бе наета от „Национална лотария“ АД за предоставяне на международни услуги по спортни залагания. Това партньорство предостави на бранда на Национална лотария АД 7777.bg нужния тласък да даде успешно начало на новите си услуги на вътрешния пазар и в Молдова.

Microgaming също е сред компаниите, които започнаха да предлагат своите продукти и услуги в България. Microgaming е един от най-големите и стари доставчици на софтуер в онлайн игровата индустрия и световен лидер в слот игрите и технологиите за виртуални настолни игри.

Компанията подписа стратегическо партньорство с „Национална лотария“ АД и започна да предлага покер продукти на играчите в България. Microgaming наскоро прояви голям интерес към регулираните пазари в Източна Европа, които призна като важни за бъдещото си разрастване. 

Обещаващи прогнози за ръст

Българската игрална асоциация публикува доклад, който показва стабилна тенденция за ръст във всички сегменти на хазартните онлайн игри в България.

Общият размер на приходите в игровата индустрия за 2018 е бил 2 772 000 лева. Приходите, постъпили за периода от 01.01.2019 г. до 01.09.2019 г., възлизат на 2 525 000 лева, което дава възможности за позитивни прогнози.

Въпреки че залаганията на място все още доминират игралния сектор в световен мащаб, хазартните онлайн игри показва най-голям потенциал за ръст. България е издала общо 27 лиценза, обхващащи онлайн игри със спортни залози, онлайн казино, онлайн лотария и много други видове онлайн игри.

Докладът посочва още, че спортните залози показват тенденция за стабилен ръст в България. Eurofootball, един от най-големите оператори за спортни залози в България с 840 пункта за залози в страната, обяви, че е изплатил рекорден джакпот през 2019 г.

Компанията изплати печалба от 956 892.41 лева на късметлия от Враца. Това е първият случай, в който се печели толкова голяма сума в България, като така се създаде прецедент и като цяло привлече още клиенти към спортните залагания.

Отговорното залагане като стимул за доставчиците на софтуер

Освен позитивната правна рамка, мнозина признават отговорните игрови регулации като един от основните стимули за доставчиците на онлайн хазартни игри да навлязат на регулирания български пазар.

Според доклада на Българската игрална асоциация, Министерството на младежта и спорта, като орган, натоварен да създава политиките за социално отговорно поведение в онлайн хазартните игри, получи бюджет от 2 000 000 лева за 2019 г.

Средствата бяха насочени към различни усилия на Министерството, включително превенция на различни зависимости. Известно е, че пристрастеността към хазарта е сред водещите теми за Министерството на младежта и спорта, което работи упорито за овладяване на проблема сред българските младежи.

Наличието на пакет ясни регулации по отношение на проблемите с хазарта се оказа едно от основните притеснения за много оператори и доставчици на онлайн хазартни игри.

Някои регулирани пазари като Обединеното кралство са критикувани от мнозина заради объркващите промени, които въвежда в областта на регулациите за хазарта.

Светло бъдеще за българските хазартни онлайн игри

Докладът на Българската игрова асоциация, както и ситуацията на място представляват конкретни доказателства, че България постепенно се превръща в ценен регулиран пазар в Източна Европа. При нарастващия интерес на големите доставчици към България, съвсем открито може да се заяви, че пред страната има блестящо бъдеще в областта на хазартните онлайн игри.

Подобно развитие обещава да окаже позитивен ефект върху българската икономика, най-малкото чрез събирането на приходи. Освен това расте тенденцията компаниите да отварят клонове в страната, което означава още работни места в индустрията в България.

След последните събития от миналата година се очаква докладът на Българската игрална асоциация за 2020 да покаже още по-голям потенциал за ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още