fallback

Защо 40% от дарителските организации не отчитат къде отиват събраните средства?

Злоупотреба има и от страна на хората, съобщи Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи"

10:36 | 12.05.20 г. 1

Според анализ на Български дарителски форум 40% от дарителските организации не разкриват къде отиват събраните пари или помощи. Това обяви изпълнителният директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Всяка организация, която иска да бъде коректна, намира начин да се отчете. Български дарителски форум следи дарителските тенденции. Според нашия анализ 60% от дарителските организации са отчетни. Останалите 40% не разкриват къде отиват събраните средства", посочи тя.

Според нея злоупотреба има не само от страна на организациите, но и от страна на хората. На опашки за помощи се редят такива, които не са в нужда.

Илияна Николова отбеляза, че дарителят е този, който носи отговорност да прецени на кого ще подаде ръка.

"Дарителят е този, който трябва да потърси информация за човека, на когото ще дари. Организациите трябва да имат система, с която да определят кои хора са нуждаещи се", коментира Илияна Николова.

Пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" даде пример с болница "Пирогов", където всички получени средства и помощи са описани в сайта им.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
fallback