fallback

Васил Велев: Тежестта на кризата трябва да се носи и от бюджетния сектор

Мярката "60 на 40" трябва да се преструктурира, посочва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

14:24 | 12.05.20 г. 2

Тежестта на кризата трябва да се носи и от бюджетния сектор. Там трябва да се замразят доходите, изключвайки, разбира се, тези на първа линия в борбата с пандемията. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Свидетели сме на ръст на безработицата в България. Имаме над 176 хиляди прекратени трудови договора само за един месец, в периода 13 март - 13 април. Налице е и спад на заплатите в реалния сектор", обясни още той.

"Подготвя се нова мярка за средните предприятия за 170 млн. лева", добави той.

Васил Велев изрази безпокойството, че е възможно малките предприятия да останат извън обсега на новите антикризисни мерки.

"Синдикатите приеха като предложение да има условията за достъп до подкрепа по различните мерки отсъствие на задължения към държавата и общините преди 1 януари 2020 г.", подчерта председетелят на АИКБ.

По тази тема Васил Велев отбеляза, че основният текст, който е смущавал Асоциацията на индустриалния капитал у нас, се е променил - министърът да обявява извънредна епидемична обстановка.

"Подкрепихме другите мерки, относими към бизнеса, с уговорката мярката "60 на 40" да стане "60 на 0". В рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество сближихме позиции на тази тема. Мярката трябва да се преструктурира", поясни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
fallback