fallback

25% от всички констатирани заразени с COVID-19 в България вече са излекувани

Поне още една седмица не бива да се коментира отваряне на градините, категорични са от щаба

08:13 | 14.05.20 г. 4

521 души или 25% от констатираните до момента с коронавирус в България вече са излекувани. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Новите случаи от последното денонощие са 31, от тях 20 са приети в болница. Общо заразените в България са 2100 души. Увеличението е с 1,5% в сравнение с предишния ден. 1481 са активните случаи в страната. 228 общо са заразените медици. 365 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 51 са в интензивни отделения и клиники. Общо починалите са 99 души, като за изминалото денонощие има 3 жертви.  

Направените изследвания за денонощието са 1611. Активните области са 9.

На въпрос на какво се дължат резките скокове и спадове на броя на диагностицирани с COVID-19 у нас председателя на щаба ген. Венцисав Мутафчийски обясни, че към момента продължава клъстерното разпространение на заболяваемостта и колкото повече се отдалечава тестването  от огнището, толкова по-малко заболели има.

Към днешна дата становището на щаба е, че поне още една седмица не бива да се коментира отваряне на градините.

„След края на извънредното положение Националния оперативен щаб продължава своята работа. С премиера Бойко Борисов уточнихме следващите приоритети. Бяха дадени конкретни задачи от премиера за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условия на COVID-19 епидемия, както и важни въпроси от страна на детски градини и ясли, както и по-нататъшното разхлабване на мерките включително в туризма. Натоварени сме със задачата да предлагаме най-адекватните според шаба мерки“, обясни Мутафчийски.

Той добави, че се следи внимателно какво става в света по отношение на детските градини. Рисковете остават, подчерта председателят на щаба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
fallback