fallback

България остава на опашката в ЕС по иновации

Скандинавските държави са най-големите иноватори в блока, според индекс на ЕК

18:42 | 23.06.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор

България е на опашката в Европейския съюз (ЕС) по иновации, показва  европейският индекс за иновациите за 2020 г.

Страната ни остава скромен иноватор, като в същата група е само Румъния с малко по-нисък резултат от нас.

Най-добри резултати България постига при човешките ресурси и заетостта, както и при интелектуалните активи, сочат данните. Ниски оценки получаваме по отношение на разходите  за научноизследователска и развойна дейност, ученето през целия живот, среда, която поощрява иновациите, финанси и подкрепа, свързаност между предприятията и продажби.

ЕК отбелязва, че като цяло представянето на страната ни се подобрява значително спрямо 2012 г. и е с по-бързи темпове в сравнение с ЕС.

Скандинавските страни са най-големите иноватори

Скандинавските държави са най-големите иноватори в ЕС, става ясно от доклада на ЕК.

Лидер е Швеция, следвана от Финландия, Дания и Холандия.

Тази година Люксембург, който беше в групата на силните иноватори, се присъединява към лидерите, докато Португалия пада в групата на силните иноватори.

Напускането на ЕС от Великобритания не оказва особено влияние върху средните показатели в областта на иновациите, допълват от ЕК.

Индекс

Графика: ЕК

В избрани области на иновациите лидерите на ЕС са: Швеция - човешки ресурси; Люксембург - атрактивни изследователски системи; интелектуални активи; Дания - благоприятна за иновациите среда; финанси и подкрепа; Германия - инвестиции; Португалия - иновации в малки и средни предприятия; Австрия - връзки и сътрудничество; Ирландия – въздействие върху заетостта и въздействие върху продажбите.

На глобално ниво ЕС за втори път изпреварва САЩ, като води и пред Китай, Бразилия, Русия, Южна Африка и Индия в сферата на иновациите. От 2012 г. насам разликата в представянето на ЕС и Южна Корея, Австралия и Япония се увеличава, докато преднината на ЕС по отношение на САЩ, Китай, Бразилия, Русия и Южна Африка намалява.

Китай има най-голям темп на растеж на иновационната ефективност сред основните конкуренти на ЕС от 2012 г. насам, като надвишава над пет пъти този на ЕС.

Средно показателите за иновации в ЕС са се увеличили с 8,9% от 2012 г. до 2019 г. Резултатите се подобряват в 24 страни от ЕС, като производителността се е увеличила най-много в Литва, Малта, Латвия, Португалия и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
fallback