fallback

Съдът даде осем години затвор на Десислава Иванчева

На първа инстанция присъдата беше за 20 години затвор. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд

14:04 | 06.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Присъда от осем години затвор получи бившият кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. На втора инстанция тя беше призната за виновна, че е поискала и получила подкуп. Присъдата беше произнесена от Апелативния специализиран съд, съобщи Нова ТВ.

Бившата й заместничка в общината - Биляна Петрова, получи година по-малко затвор. Тя е виновна само по обвинението, че е улеснила  Иванчева да поиска и получи 250 хил. евро. Апелативните магистрати прецениха, че Петрова няма вина по обвинението, че е участвала в уговорките по размера на подкупа.

Петко Дюлгеров е виновен за това, че улеснил Иванчева да поиска и получи подкуп. С негова помощ парите били намалени от 250 на 187 хил. евро, отчете Апелативният специализиран съд. Петко Дюлгеров получи шест години затвор.

На първа инстанция присъдите бяха съответно 20, 15 и 12 години затвор за тримата. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Investor.bg припомня, че през април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани при спецакция на прокуратурата в центъра на София, а в колата им беше открита голяма сума пари.

Според държавното обвинение Иванчева и Петрова са поискали подкуп от 500 хил. лева от бизнесмена Александър Ваклин. Срещу тази сума те е трябвало да разпишат разрешителното за строеж. Делото претърпя множество обрати на първа инстанция. Според първоинстанционния съд е имало искан, но неполучен подкуп. И така делото стигна до Апелативния специализиран съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
fallback