fallback

18 задържани след вчерашните протести в София

Заради събитията в парка „Росенец“ оставка подаде директорът на Бургаската полиция комисар Радослав Сотиров

15:09 | 11.07.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

18 души са задържани след снощните протести в столицата, съобщиха от Столичната дирекция на полицията, цитирани от БНР. 

Трима са пострадалите полицаи. Един от тях е в по-тежко състояние, тъй като е бил ударен с бутилка. 

Това съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов обясни, че в МВР е имало информация, че става въпрос за платени провокатори, които снощи са били на протестите, като заплащането е било от 40 лева нагоре. 

От полицията очакват и днес да има провокации на протестите в столицата и опити за сблъсъци с полицията, като идеята, според МВР, на провокаторите е да се достигне до пряк сблъсък с полицията, при който да има пострадали.

По повод протестите в „Росенец“, главният секретар на МВР обясни, че полицията е действала по този начин, за да не се допусне пряк сблъсък между представителите на двете политически сили, които са там. 

Вътрешният министър Младен Маринов, който също дойде на брифинга, допълни, че по разпореждане на премиера всички задържани в случая при „Росенец“ са освободени. Освен това пак по разпореждане на премиера, той ще поиска оставката на директора на Бургаската полиция комисар Радослав Сотиров. 

Междувременно тя бе дадена. Пред БНР Бургас Сотиров обясни, че поема отговорността за сблъсъците в парк „Росенец“.  

По-рано днес кметът Димитър Николов определи като тактическа грешка на полицията недопускането на протестиращите до плажа в парка. 

По-рано днес бе съобщено също, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски доброволно се отказват от държавната охрана на Националната служба за охрана. Това потвърдиха за програма „Хоризонт" от ДПС. От партията казват, че „не вярват в принципала на службата, който е злоупотребил политически с НСО в последните дни, с което я е компрометирал". 

В събота премиерът Бойко Борисов поиска главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на Доган и Пеевски на свиканата днес комисията по член 23 от Закона за НСО, която преценява нуждата и обхвата на охранявани лица по смисъла на Закона за НСО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
fallback