fallback

Д. Бобева: Не дългът, а дефицитът и инфлацията ще са рискови за бюджета

Кризата с Covid-19 може да забави България по пътя към еврозоната, прогнозира бившият вицепремиер, преподавател във ВУЗФ

19:30 | 14.07.20 г.

Бобева обаче отбеляза, че рисковете от членството във валутния механизъм са много повече, отколкото ползите.

Тя посочи, че на фона на коронакризата поддържането на финансово-икономическа стабилност ще бъде много трудно.

“Това би ни изправило пред неизпълнение на Маастрихтските критерии и проточване или отлагане на влизането ни в еврозоната”, коментира експертът.

По думите на проф. Бобева в рамките на валутния механизъм държавата не може да си позволи да е прекалено щедра, трябва “здраво да държи” валутния борд и да внимава с разходите, като в същото време стимулира растежа.

Според Бобева не дългът, а дефицитът и инфлацията ще са голямо предизвикателство за финансите на държавата с евентуални ценови шокове.

“Въпросът е дали ако ние не изпълним някои от ангажиментите си, а да спазим Маастрихтските критерии, ще бъдем приети в еврозоната”, риторично попита тя и изрази опасенията си, че може да се наложи отлагане.

Експертът добави, че основните рискове за момента са свързани с банковата система. Бобева напомни, че решенията за системните банки ще се вземат от банковия съюз. Тя предупреди, проблемите могат да дойдат заради Covid-19 и ефектите му върху търсенето и предлагането на кредити, цените на заемите в среда на ниски лихви.

„Показателите на банките определено ще бъдат влошени и заради допълнителните разходи, които те ще плащат за своя надзор“, коментира проф. Бобева.

Кои клаузи трябва да спази България в ERM II? Има ли неравно третиране за приемането в еврозоната на нашата страна и Хърватска? Каква реформа трябва да се проведе в държавните предприятия? Има ли ползи от ERM II и ще се повиши ли рейтингът на България? Искат ли българите еврото?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
fallback