fallback

Пл. Димитров: Да се харчи смело, стига с тази пестеливост

Няма условия за включване на КНСБ в национална стачка, но демократичният протест е изконно право, казва синдикалистът

10:49 | 27.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Да се харчи смело, стига с тази пестеливост. За това призова президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНТ при представянето на идеите на синдиката за промени в данъчната политика. Той смята, че трябва да има мерки, които трябва да са ориентирани към целевите групи.

Синдикалният лидер посочи, че ще се съберат 25 млрд. от данъци, като 7 млрд. ще са преките данъци - 3 млрд. лева от бизнеса и 4 млрд. лева - от работниците. Той е на мнение, че при данъчна реформа хората могат да получат 13-та заплата около 1000 лева.

Според него неравенствата се генерират и от недобро разпределение на доходите.

„Естественият път е да отворим темата за промени в данъчната политика и тя да е по-справедлива - преместване на данъчното бреме от хората върху фирмите, а от друга страна - целият механизъм за данъчно облагане да се промени“, посочи Пламен Димитров.

Идеята на КНСБ е за тази година да има и еднократен данък "богатство". Мотивът е, че около 8 млрд. годишно са данъците.

"Дали ще има данък богатство или не - целта е да запълним бюджетната дупка. Бързо могат да бъдат заменени едни пари, които идват за капиталови разходи или едни пари за Covid", каза Димитров.

Според него данъчното облагане в България е най-несправедливото, особено що се отнася до косвените данъци, които по думите му са натоварващи.

„Намаляването на косвения данък ще разтовари тази несправедливост и трябва да доведе до намаляване на цените. Когато разтовариш цялото ДДС, ценовото ниво трябва да падне. Всички трябва да спечелят", убеден е лидерът на КНСБ.

Димитров пресметна, че с данъчните промени около 3 млрд. лева може да останат в хората и в бизнеса. Другата част на идеята, 15-15-15 да е необлагаемият минимум на доходите, който да стане колкото минималната работна заплата. Иначе казано - от КНСБ искат::

Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица;

Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%;

Синдикалистът е убеден, че това ще довде до по-голям разполагаем доход за всички.

Димитров напомни, че заедно с бизнеса, от началото на пандемията от коронавирус, синдикатите настояват за втори пакет с икономически мерки от няколко милиарда лева към фирмите и населението с хоризонт приближаващата есен.

„Безработицата ще се вдигне още през есента, още от началото на годината безработните са около 90 хиляди души“, обясни той и изрази надежда, че тези мерки ще се приложат.

Лидерът на КНСБ обяви, че средният дефицит в ЕС е над 8%, докато за България е под 3%. Затова се надява, че тези мерки ще ги има.

„Очаквам да са доста щедри. Имахме спор с Горанов (бившият финансов министър в кабинета "Борисов-3" - б.р.) през май и с премиера, каза Димитров и настоя час по-скоро да започне и разплащането към фирмите. "350 млн. стоят неразплатени към строителството и индустрията. Има какво да се направи".

Синдикалистът коментира и протестите. Той съобщи, че условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма. Синдикално проучване показало, че 20% от членовете искат да се включат в протестите, 80% смятат да се прави нещо друго.

„Има много хора, а и много искания на площада. Демократичният протест е изконно право, няма как някой да се обяви против хора, които свободно са излезли да кажат какво искат. Базата за този протест е социална. Исканията им трябва да бъдат чути, властта трябва да си отпуши ушите и да чуе какво искат хората“, настоя президентът на КНСБ.

Според него как ще се развие протестът зависи от институциите и дали ще седнат на масата за преговори, за да чуят какво искат хората на улицата. Пламен Димитров припомни и декларацията с работодателите, в която се призовава за ненасилие на протестите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
fallback