fallback

Премиерът отговори на протестите, сигнализирайки за провокации срещу полицията

Няколко хиляди души продължават поредния 21-и ден на протести между сградите на Министерски съвет и Президентството

21:45 | 29.07.20 г. 8

Продължават протестните прояви в столицата. Спряно е движението на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Блокирани са кръстовището на СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост.

В 19 ч. за пореден 21 ден започна общонационален митинг-протест с искане за оставка на кабинета на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНР. 

Организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет и ще останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор. 

В центъра на столицата часове наред днес останаха затворени 10 ключови кръстовищата. Преминаващите през тях линии на градският транспорт бяха пренасочени.

Към 20 ч. в пространството между Министерския съвет и Президентството има няколко хиляди души. Обстановката е спокойна, предаде репортер на БНР.

Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да спрат да блокират ключови кръстовища в София.

Във видео, излъчвано на живо в профила му във Facebook, Борисов каза, че получава притеснителни доклади от МВР, че протестиращите провокират полицаите и неправомерно блокират кръстовищата.

"Нека всеки, който иска, да протестира. Но демократично ли е по този начин да се нарушават нечии чужди права? Редно ли е да се обиждат и да се провокират полицаи? Нека има протести, но да не се затварят кръстовища, да не се пречи на нормалния живот на хората. Догодина има избори. Който ги спечели, ще управлява. Това е демокрацията“, коментира Борисов.

Протестиращите разпънаха палатка на Орлов мост и обявиха, че няма да я вдигнат, докато не бъдат постигнати целите на протеста.

Пеша, покрай тях премина лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, на път за БНТ. Той беше освиркван и замерян с предмети. След излизането си от БНТ Марешки заяви, че депутатите от партията му са готови във всеки един момент да подадат оставка, но изрази съмнение, че това би решило проблемите.

Отделна акция на инициативата "Правосъдие за всеки" започна в 19:30 ч. пред Съдебната палата. Тя е под наслов "Свободата няма нужда от каскет" и с нея се отбелязват една година на демонстрации срещу избора и работата на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
fallback