fallback

С 3 млн. лева ще се компенсират екскурзоводи заради пандемията

Ще бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането по ОПИК и критериите за участие в пилотния проект, посочи министърът на туризма Марияна Николова

18:13 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Разработваме пилотен проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), с който да подпомогнем екскурзоводите. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас, цитирана от пресслужбата на Министерството на туризма.

Тя информира, че от европейския фонд ще бъдат заделени около 3 млн. лева, които целево ще бъдат насочени за финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи. По данни на Министерството на туризма това са около 1500 човека.

„В следващите дни ще бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие“, посочи вицепремиерът.

Тя обясни, че след разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на ОПИК, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на министерството.

„Ще се работи максимално бързо и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта“, увери Марияна Николова.

Вицепремиерът напомни, че Министерството на икономиката и Министерството на финансите са реагирали бързо, за да се реализира пилотната инициатива.

Марияна Николова подчерта необходимостта от финансиране за екскурзоводите, не само защото сектор туризъм е най-засегнатия от пандемията причинена от COVID 19, a и тъй като те не попадат в обхвата на част от мерките, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла.

Investor.bg припомня, че трите професионални организации на екскурзоводите в България се готвят за паралелни протести в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че не се изпълнят конкретните им искания за целенасочена финансова подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
fallback