fallback

Десислава Ахладова поема правосъдното министерство*

Кандидатурата ѝ бе внесена вчера в деловодството на Народното събрание

14:31 | 03.09.20 г.

Парламентът прие оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и избра Десислава Ахладова на негово място. „За“ перосналните промени в Министерски съвет гласуваха 98 народни представители, „против“ – 45 и „въздържали се“ - 1 , с което бяха приети, уточнява Агенция „Фокус“.

Кандидатурата ѝ бе внесена вчера в деловодството на Народното събрание. 

Досега Ахладова заемаше поста заместник-министър на правосъдието. Тя е родена през 1974 г. Придобива магистърска степен „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград. От 22 май 2017г. е административен ръководител на Административен съд –Перник. От 2014 г. до 22 май 2017г. е председател на Районен съд-Перник. От 2004 г. до 2014 г. е заместникадминистративен ръководител на Районен съд-Перник. В периода 2000 г. - 2004г. е районен съдия в Районен съд-Перник, година преди това е младши съдия в Окръжен съд-Перник. Участвала е в редица семинари и обучения, свързани с европейското и гражданското право. Владее английски език и руски език.

Съдебната система в България не е под външно влияние, трябва да се продължи работата по електронното правосъдие, а проектът за Конституция дава гаранции за независимостта на Темида, каза Ахладова на първото си изявление като министър на правосъдието, цитирана от bTV. Като свой приоритет Ахладова посочи продължаването на работата по електронното правосъдие, а като голям успех – задоволителното изпълнение на показателите по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, който следи за борбата с корупцията по високите нива и за независимостта на правосъдието у нас. И допълни: „Не познавам депутата Делян Пеевски, никога не съм се виждала с него. Не мисля, че съдебната система е зависима, в съдебната система работят големи професионалисти, те наистина работят за името си“

Припомняме, че Данаил Кирилов подаде оставка като министър на 26 август, но без да посочва конкретни мотиви за това свое решение. Той служи като народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 42-ро, 43-то и 44-то Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси от ноември 2014 г. до април 2019 г.

*Обновена към 16.30 часа с изказването на Ахладова. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
fallback