fallback

ЕК за протестите у нас: Всяко използване на сила трябва да е пропорционално

Комисията следи внимателно ситуацията в България, заяви неин говорител

15:44 | 03.09.20 г. 7

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Всяко използване на сила от властите срещу протестиращи трябва да бъде единствено пропорционално и демократичните страни трябва да гарантират правото на мирни демонстрации. Това заяви Европейската комисия в коментар за протестите у нас, цитирана от Ройтерс.

Хиляди българи протестираха пред парламента вчера в един от най-големите протести до момента от двумесечните демонстрации с искане за оставката на премиера Бойко Борисов.

Снощи се стигна до ескалация на напрежението между силите на реда и протестиращите. Жандармерията опита да избута множеството, след като към полицаите полетя пореден дъжд от пиратки, бомбички и бутилки.

126 души са били задържани след снощния протест под надслов "Велико Народно Въстание", което посрещна депутатите в първия им работен ден на новия политически сезон.

Според старши комисар Георги Хаджиев, директор на СДВР, полицията е действала в рамките на закона и е използвала помощни средства само при крайна необходимост.

Говорител на Европейската комисия заяви в четвъртък, че ЕК следи ситуацията внимателно. Той отказа да уточни дали София е прекрачила границата или не, но все пак заяви: „Мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и ние подкрепяме правото на мирен протест“.

„Всяко използване на сила винаги трябва да се упражнява по пропорционален начин“, допълни говорителят.

В отчет пред Народното събрание в четвъртък вътрешният министър Христо Терзийски потвърди броя на арестуваните при снощния протест, като уточни, че 62 от тях са с криминални прояви. 80 служители на МВР са пострадали снощи, допълни вътрешният министър.

По думите му след преглед на видеозаписите е било установено, че в палатковите лагери са се съхранявали опасни предмети, вследствие на което са предприети действия по премахването им.

Днес от ГЕРБ за пореден път заявиха, че правителството няма да подаде оставка, каквото е основното искане на протестиращите. Вчера управляващите успяха да съберат необходимите 120 подписа за внасянето на проект за решение в парламента за свикване на Велико народно събрание и проект за нова Конституция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
fallback