fallback

"Велико народно въстание 2" започва с три протеста, обиски и КПП-та

Откриха самоделна бомба в центъра на София, обискираха и лагера на майките пред МС

10:02 | 10.09.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Великото народно въстание 2“ започна в 8:00 ч., а от СДВР обявиха, че на КПП-та проверяват дали хората  внасят забранени предмети и пиротехника.

Полицията претърсва региона около Триъгълника на властта. В градинката на Народния театър те откриха самоделно взривно устройство. Намерени са също така бутилки, камъни, прашки и ножове, които униформените прибират, съобщи Bulgaria ON AIR.

Има организирани три протеста. Блокирано е движението по Цар "Освободител".

А рано тази сутрин полицията е направила проверка на палатковия лагер на майките от "Системата ни убива", който се намира пред бившия Партиен дом, вече парламент.

"В 05:30 дойдоха полицаите, представиха се, искаха нашите лични карти. Пожелаха да направят обиск на палатките, за да видят какво има вътре. Не намериха нищо притеснително, съставиха ни протокол, че вътре няма забранени вещи", каза Илияна Маринова от "Системата ни убива" за "България сутрин".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тя допълни, че при предишното „Велико народно въстание“ не е имало такива проверки.

"Ние нямаме нищо против проверката, нищо не крием. Дори за нас е по-добре, за да не кажат после, че майките са терористки. Надявам се, че няма да има провокации днес и полицията ще си свърши работата, но не като миналия път“, коментира Маринова.

Тя призовава протестът да протече мирно.

"Очакваме оставката на Борисов и ще останем тук, докато постигнем целта си, каза пред БНР Николай Хаджигенов, един от организаторите на протеста от „Отровното трио“. Тук сме вече 64 дни, ако трябва ще останем още 64."

Той съобщи, че протестиращите не намират смисъл да говорят с полицията и сами ще вземат мерки за неутрализиране на евентуални провокатори.

По-рано от МВР обясниха, че не използват представители на частни фирми за охрана, каквито публикации се появиха в интернет.

"Апелираме към гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица или групи с явни намерения за извършване или извършващи такива груби нарушения на обществения ред, да сигнализират полицейските органи", каза Радослав Стойнев от "Охранителна полиция" в СДВР.

Вижте какво се случва на протестите на „Триъгълника на властта“ във видеоматериала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
fallback