fallback

Весела Чернева: ЕС ще обвърже върховенството на закона в България с фондовете

Страната ни може да бъде ощетена, ако остане обект на механизма за сътрудничество и проверка, очаква зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

20:00 | 17.09.20 г. 4

"В речта си за състоянието на ЕС Урсула фон дер Лайен изтъкна колко е важно Европа да бъде по-амбициозна", припомни тя и посочи, че много граждани очакват Европа да поведе света към по-зелена планета и тази тема се превърна в основна за дневния ред.

По думите на Чернева темата за пожарите и климата в САЩ е станала разделяща за администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

"Поведението на САЩ по отношението на Парижкото споразумение за климата беше деструктивно", смята заместник- директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева обясни, че Китай продължава да строи въглищни централи и да неглижира редуцирането на въглеродните емисии – и е ясно, че картината, която се отнася до споразумението в този ред на мисли не е оптимистична. "Това ще е основна задача на ЕС", подчерта тя.

Весела Чернева отбеляза, че по темата за нарушения, свързани с върховенството на закона, страни като Полша, България и Унгария лесно може да се разпознаят в тази група.

"Страните донори ще бъдат настоятелни за обвързването на върховенството на закона с парите. Няма спор, че България ще бъде ощетена. Тя може да остане и обект на механизма за сътрудничество и проверка", очаква заместник- директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева коментира и темата за предложения от Урсула фон дер Лайен единен здравен съюз в ЕС. Според нея елементите на част от подобен съюз са по-скоро свързани с информация, координация и проучвания, а освен това и с бързо реагиране в ситуация на кризи.

"Фон дер Лайен беше твърда по отношение на Русия в контекста на ситуацията в Беларус. Основната гаранция за президента Лукашенко обаче е подкрепата на Кремъл", посочи експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
fallback