fallback

НОЩ: Заболеваемостта от COVID в България расте, но ситуацията не е лоша

В ЕС България е на 25-то място по заболеваемост, 20 833 са общо случаите на коронавирус у нас, 14 634 са излекувани

10:41 | 01.10.20 г. 7

От всички българи с положителен тест за коронавирус 20% имат симптоми, от тях 5% имат нужда от болнично лечение. Като цяло тенденцията е за постепенно повишаване на заболеваемостта в България, но ситуацията не е лоша. Така от Националния оперативен щаб (НОЩ) обобщиха ситуацията с разпространението на COVID-19 у нас.

От днес брифингите на щаба се възобновяват, като поводът e усложняващата се ситуация с вируса в началото на есента.

По данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 за последното денонощие има 286 нови случая при направени 4934 PCR теста. Общо потвърдените случаи у нас досега са 20 833, от тях 5374 са активни, 14 643 са излекуваните. Към момента 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души. Починалите до момента са 825 души. 

За последната седмица се отбелязва ръст с 1550 положителни проби за COVID-19. Най-много заразени са в София - 57, следват Благоевград - 34 и Пловдив с 24 случая. Изнесените данни са реферирани от СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Стокхолм.

Що се отнася до осигуреност на здравната система, към момента за цялата страна са определени 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, като 10% от капацитета им е запълнен и 4% в интензивните отделения. Министърът сподели, че здравната система като цяло е готова, но основен риск за системата е недостатъчният брой на медиците. Ежедневно нараства делът на заразените специалисти, констатира още министърът на здравеопазването. Към момента са отчетени 1152 заразени медицински специалисти, от които 409 лекари и 387 медицински сестри, посочи той.

По думите на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смъртността от коронавирус у нас постепенно спада.

От щаба изнесоха и данни за разпространението на вируса в училищата. От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учители в детски градини – 17, учители в училища - 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата - 20. Под карантина са 4043 ученици и 116 учители. Броят на заболелите деца и ученици е по-нисък или близък до средния брой в обществото, обобщиха от щаба. 

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за страната и населението. Затова и няма особена тревога, обобщи министър Ангелов.

В световен мащаб заболелите вече са над 33 милиона души според института "Джон Хопкинс", а смъртните случаи вече надхвърлят 1 млн. души.

В ЕС България е на 25-то място по заболяваемост и на 8-мо по смъртност, заяви доц. Ангел Кунчев. С най-висока заболеваемост е Малта. На Балканите с най-много регистрирани положителни случаи е Черна гора, следвана от Босна и Херцеговина и Репубика Северна Македония.

Шансът да се запазим здрави до откриването на ваксина е да носим маски, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Той напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и че са задължителни в затворени помещения.

Здравната ни система е стабилна, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му важно е да изградим навици - носене на маски на закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция и правилата за социална дистанция.

За поне три месеца напред медицинският персонал е обезпечен с предпазни средства.

Относно лекарството „Ремдесивир“, което се използва за лечение на пациенти с COVID-19, беше съобщено, че също е осигурено и изпратено по места с необходимост.

„Няма начин при една започваща втора вълна в Европа и повишение при нас да отменим извънредната епидемична обстановка", заяви здравният инспектор д-р Ангел Кунчев.

В България се следят над 23 показателя и на тази база се вземат информирани решения, заяви проф. Ангелов във връзка с критериите, по които се решава дали да се затягат мерките и да се удължава епидемичната обстановка.

„Трябва да свикнем да живеем с вируса и да спазваме мерките”, подчерта министърът на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
fallback