IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха доклада на главния прокурор

Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, заяви Гешев в парламента

17:04 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие доклада на главния прокурор в периода януари – август 2020 г. "За" гласуваха 117 народни представители, "против" – 61, а един се въздържа, предаде Агенция „Фокус“.

В доклада се посочва, че за отчетния период в Прокуратурата са наблюдавани общо 162 821 преписки, от които новообразуваните преписки са 142 112. Според данните на Гешев средният брой преписки, наблюдавани от един прокурор в районните прокуратури, е 159,4 броя, а един прокурор от окръжна прокуратура е наблюдавал средно 58,1 броя. Един апелативен прокурор е разглеждал общо 118,1 преписки. 

От внесените в съда 18 351 досъдебни производства, върнатите на прокуратурата дела представляват 2,9 на сто. От предадените на съд 20 366 лица, осъдени и санкционирани лица са 17 143, или 84,2 на сто. По отношение дейността на следователите в следствените отдели при окръжните прокуратури и Специализираната прокуратура се сочи, че средният брой на разследвани досъдебни производства от един следовател е 22,2 производства, като от общия брой производства през периода са приключени 35,1 на сто. Наблюдаваните досъдебни производства по дела от особен обществен интерес са 19 731 броя, става ясно още от доклада.

По време на представянето на документа стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона  "Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме обратна информация. Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус, и снемане на обяснения на още няколко души", посочи Гешев, цитиран от БНТ и уточни, че това не е проблем, за да бъде приключена преписката.

Той бе категоричен, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в явно развиващата се, по думите му, предизборна кампания. "Аз не твърдя, че Прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че Прокуратурата не е виновна за всички проблеми в тази държава", каза още Гешев, цитиран от БНР. От БСП заявиха, че искат оставката на Гешев и няма да подкрепят доклада му.

От ВМРО заявиха, че са удовлетворени от доклада на главния прокурор и ще го подкрепят.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още